pixel

Най-високата в света вертикална градина „расте“ в Сидни

сидни

Патрик Бланк, изобретателят на вертикалната градина, и френският архитект и лауреат на наградата Pritzker Жан Новел са обединили силите си за създаването на „жив, дишащ Еден“ в най-новата жилищна „кула“ в One Central Park, Сидни. Като симбиотична комбинация от зеленина и сграда този проект има за цел да „предефинира“ облика на Сидни. Листна зеленина и лозови култури ще пълзят нагоре по 166-метровата фасада, за да се създаде това, което се очаква да бъде най-високата жива стена в света, когато проектаюът бъде завършен през януари 2014 година.

зелена стена

Дизайнът на One Park Central съчетава зелени площи с архитектурната среда с помощта на тучни зелени „гоблени“ от растения и терасовидни градини, които се създават като физически разширения към сградата. Налице са 190 местни видове – типични за Австралия – и 160 екзотични растителни видове. С тях живата стена ще покрие 50% от фасадата на сградата. Според Бланк, дизайнът на живата стена се стреми да възпроизведе естествения вид на обрасла скала и цели да изглежда така, сякаш е гигантски резен от Сините планини, поставен насред града.

One Central Park ще се състои от две жилищни кули, в които се помещават 624 апартамента. Градинската система ще бъде обслужвана от хелиостатни моторни огледала, които да улавят и насочват слънчева светлина надолу към околните градини.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: