pixel

Най-търсеният имот е тристайното монолитно жилище

jilishta

Иновативни и добре сегментирани продукти, гъвкавост в предлагането, по-ниски лихви и ръст в търсенето – така се характеризира пазарът на жилищно кредитиране за 2013 г. според данните на Пощенска банка.

Тази година ще бъде запомнена с ясно изразения ръст от над 30% в търсенето на жилищни кредити. За първото тримесечие на 2013 г. банката отчита 25% увеличение на запитванията за жилищни кредити, за второто – 31%, а за третото – 35% на годишна база.

Анализът на Пощенска банка установява и редица важни промени, настъпили в поведението на потребителите през последните 5 години.

Клиентите имат по-добра финансова грамотност, за тях прозрачността е водещ фактор за избора на кредит, трябва да могат да упражняват контрол върху средствата си и да усещат, че и те са активна страна в отношенията с банковата институция.

Търсенето е съсредоточено основно в четирите големи града, като 75% от жилищните кредити през 2013 г. се отпускат в София, Пловдив, Варна и Бургас. Над 80% от клиентите предпочитат левовото кредитиране, при среден размер на кредита от 50 000 лв. Най-търсеният имот е тристайното монолитно жилище, в район с добра инфраструктура.

Пощенска банка оглави тази година класацията „Най-динамичните банки” на сп. Forbes в категория „Ипотечни кредити”.

Източник: darikfinance.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: