pixel

Най-голямата 3D-принтирана сграда в Европа

Heidelberg Materials

Най-голямата в Европа 3D-принтирана сграда се извисява като вълнообразна завеса на улица „Били Холидей“ в Хайделберг. Именно тези вълни дават името на забележителната постройка: Wavehouse. В края на януари тя беше тържествено предадена за използване като център за данни.

Сградата е построена за около 170 часа между 31 март и 17 юли 2023 г. с помощта на 3D принтиране. Последваха единствено вътрешните работи, които вече са завършени. Впечатляващата Wavehouse е дълга около 54 метра, дълбока 11 метра и висока 9 метра – изключителна по своята архитектурна естетика и иновативна благодарение на 3D строителния печат и 100% рециклируемия минерален 3D бетон. Високотехнологичните 3D строителни материали са доставени точно навреме с камион-силоз и в тясна координация с ръководството на строителството.

Heidelberg Materials използва точно 333 тона от своя 3D материал за Wavehouse, за който твърди, че е лесен за изпомпване, има много добри екструзионни свойства и позволява ефективно използване на материала при целенасочено планиране на проекта. Съставът на усъвършенствания материал е оптимизиран по отношение на неговия CO2 отпечатък. Според производителя съдържащото се в него свързващо вещество намалява емисиите на CO2 с 55% в сравнение с чистия портландцимент.

Heidelberg Materials

За първи път е използвана максимална големина на зърното от 4 мм (вместо 2 мм). По този начин се намалява съдържанието на свързващо вещество в сухата смес и се подобрява балансът на CO2 на строителния материал, се казва в съобщение за пресата на Heidelberger Materials. Прецизното развитие на якостта и високата точност на размерите на 3D-отпечатания бетон позволиха стените да имат надвес до 18 градуса в допълнение към формата на вълната.

Иновативната технология за 3D печат не само създава впечатляваща сграда с напълно ново измерение, но и забележителна архитектурна естетика със своята вълнообразна форма. Емблематичната сграда е проектирана от Mense-Korte ingenieure+architekten и SSV Architekten. Peri 3D Construction създаде вертикалните елементи с помощта на своя 3D строителен принтер “COBOD BOD2”. Наемател на сградата и оператор на центъра за данни е Heidelberg iT.

Снимки: Heidelberg Materials

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: