pixel

Модерен парк с голф и кътове за барбекю в Пловдив

парк

Източник: plovdiv24.bg

70 дка голф игрище, кътове за риболов, барбекю и зони за плажуване са само част от идеите на управляващите Пловдив относно облагородяването на над 640 дка от парк „Отдих и култура“, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Градската институция възложи изработването на устройствена концепция на имота, простиращ се на запад от Гребната база до Околовръстния път. В присъствието на журналисти кметът Иван Тотев и доц. Росица Петрова от Лесотехническия университет подписаха договора за изработване на заданието, а стойността на поръчката е 7 500 лв.

Предвижда се извършване на проучвания на територията, създаване на алейна мрежа с възможност за разходка и отдих на гражданите, зелено училище и залесяване. Екстремни и стандартни велоалеи, кътове за фитнес на открито, зони за скейтборд, стена за катерене, детски площадки и такива за разходка на домашни любимци и буферни паркинги допълват общата визуализация на огромния терен до Гребната база.

Ще се изгради и представителен център с конферентна зала, в която сграда ще се помещава и част от общинската администрация. Паркът ще разполага с кафене, тоалетни и пешеходни алеи с олекотена настилка. Ще бъде направен и анализ какви точно растителни и дървесни видове трябва още да се засадят, тъй като голяма част от дърветата в парка са изсъхнали, разказа доц. Петрова.

В процеса на проучване някои от идеите могат да отпаднат, а други да се развият, направи важното уточнение градоначалникът. Срокът за изготвяне на устройствената концепция е 3 месеца. След като заданието на бъде изпълнено, ще се пристъпи към възлагане на техническия работен проект, а в началото на другата година ще се търси финансиране за изпълнението му.

„Ще търсим всякакви начини за осигуряване на средства, за да превърнем този парк в огромен зелен оазис, който няма да има аналог в цяла България“, увери още Тотев. Той припомни, че след намеренията за социализирането на р. Марица, това е поредната стъпка в насока подобряването на зелената среда и качеството на въздуха в града ни.

„Тази тема в последните 20 години изобщо не е била на дневен ред от страна на управляващите Пловдив“, категоричен беше кметът.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: