pixel

Многофункционалните материали – биоактивен бетон

Holcim

Holcim е производител на иновативни и устойчиви строителни решения, работещ на пазари в цял свят. Целите на компанията са декарбонизиране на сградите, справяне с изменението на климата, стимулиране на кръговата икономика и подобряване на стандарта на живот. Благодарение на фокуса си върху научните изследвания и разработването на нови решения Holcim предлага разнообразие от устойчиви продукти, вариращи от бетон до сух разтвор за 3D принтиране.

Биоактивният бетон на Холсим е многофункционален материал, който следва ангажимента на компанията към бъдеще, благоприятно за природата. Holcim залага на природосъобразен подход в решенията за защита и възстановяване на екосистемите и повишаване на биоразнообразието. С помощта на биоактивния бетон Holcim възстановява изкуствени рифове в океаните и изгражда зелени стени в градовете.

Holcim

Приложение на Холандската седмица на дизайна

Патентованата от Holcim зелена стена се състои от два слоя: структурен бетонен слой, последван от специален порест бетонен слой, в който могат да се вкоренят семена и растения. Тъй като решението се състои от сглобяеми бетонни елементи, то може лесно да се адаптира за приложение както в жилищното строителство, така и в инфраструктурата.

Действайки като биофилтър, стените регулират температурата на сградата и намаляват ефекта на топлинния остров в околното пространство. Те също така насърчават биоразнообразието, намаляват шумовото замърсяване чрез поглъщане на звука и спомагат за задържането на дъждовната вода.

Holcim

Приложение в Средиземно море

Изкуственият бетонен риф за възстановяване на крайбрежните екосистеми е разработен от Holcim и неговия партньор EGIS/Seaboost. Тази смесена конструкция, патентована от Holcim, съчетава порест и стандартен бетон, за да позволи бързо колонизиране на морски животни и растения. Бетонният риф е ефективна система за възстановяване на местообитания и екосистеми.

Патентовани решения като биоактивен бетон подкрепят стратегията на Holcim за опазване на природата и целта да направи градовете и света по-зелени за всички.

Компанията е представена на българския пазар от Holcim България.

Снимки: Holcim

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: