pixel

Плюсове и минуси на строителството със сламени бали

Bale Construction

Сламата е традиционен строителен материал, но днешните методи за строителство са сравнително нови. Открийте как се е развило съвременното строителство със сламени бали.

Хората са строили къщи от слама още през палеолита, но съвременното строителство от сламени бали възниква в равнините на Небраска преди повече от 100 години. Тогава автоматичните балиращи машини са направили тежките блокове за строителство от сламени бали достъпни за строителите, които са били запознати с методите за строителство кал и слама.

Днес строителството със сламени бали далеч не е маргинален строителен метод, а е одобрено от закона. Това е метод, който се използва и в цял свят.

Думата, която определено би обобщила живота в къща от сламени бели, това е уют. Сламените бали имат до три пъти по-висока R-стойност от изолацията на конвенционалните къщи, както и отлични звукоизолационни и пожарозащитни характеристики. Дебелите стени създават силно усещане за сигурност, а нежните вълнички в естествените материали създават дълбоко усещане за красота.

Два подхода към строителството със сламени бали

Една от версиите на къща от сламени бали е конструкция в стил „Небраска“. Балите са натрупани една върху друга и поддържат покрива, който може да бъде направен от всеки конвенционален покривен материал. Друг начин: изграждане на структурна рамка, която да поддържа покрива и използване на балите за запълване на стените. Този метод на запълване е по-разпространен, защото позволява по-голяма гъвкавост и по-малко ограничения при проектирането. Въпреки че стандартните врати и прозорци могат да бъдат вградени и в двата типа рамки, по-лесно е да се включат в конструкция от стълбове и греди.

Понякога и двата метода се използват за една и съща сграда. Включването на мазе е винаги възможно, но изисква вътрешни фундаменти и стени, които да поддържат балите над нивото на терена.

Сградни съображения

Независимо от използвания метод на строителство, балите обикновено се полагат плоско, а не по ръбовете за по-голяма здравина. Те се закрепват заедно с дърво, бамбук или арматура.

Възможен е всякакъв вид покрив, който може да се поддържа от стените и отговаря на местните инженерни изисквания. Но допълнителното натоварване, създадено от тежките бали, трябва да се вземе предвид в инженерния проект, особено за многоетажни сгради.

Балите трябва да бъдат покрити отвътре и отвън на сградата. Въпреки че има много възможности, включително конвенционална обшивка от шперплат, най-добрият материал е естествената хидравлична варова мазилка. Тя е издръжлива, гъвкава и осигурява отлична защита от атмосферни влияния. Последното е задължително, като се има предвид уязвимостта на оризовата, ечемичната, ръжената или овесената слама към влагата.

Пшеничната слама, въпреки че е в изобилие, не е сред предпочитаните материали. Стъблата, отглеждани в условията на промишлено земеделие, са твърде къси, за да се получат добри бали.

Плюсове на строителството със сламени бали

Всяка година в САЩ се изгарят около 200 милиона тона слама, което увеличава и без това опасно високата концентрация на въглероден диоксид в атмосферата. Строителството на сламени бали поглъща част от въглерода, отделян при горенето, като по този начин допринася за намаляване на глобалното затопляне.

Bale Construction

Освен този екологичен стимул, строителството със сламени бали има и много други предимства.

Евтини суровини за строителството

Тъй като сламените бали са толкова плътно опаковани, те имат три пъти по-голяма пожароустойчивост от конвенционално изградените стени. Изглежда нелогично, но сламените бали са отличен избор в райони, предразположени към горски пожари.

Дебелите, плътни стени са звукоизолирани, което превръща дома в убежище от шумния свят. Сламата, ако не съдържа химически торове или инсектициди, е нетоксична. Няма изпускане на газове и опасни материали.

Строителството може да продължи кратко, тъй като строителните материали са големи и лесни за сглобяване. Сламените бали са достатъчно гъвкави, за да устоят на срутване при земетресение и достатъчно тежки и плътни, за да издържат на силни ветрове.

Недостатъци на строителството със сламени бали

Сламените бали не трябва да се мокрят. Те няма да се повредят от дъжд или лошо време, когато са подходящо покрити със защитен материал, но все пак могат да бъдат уязвими при постоянна висока влажност. Поради тази причина строителството със сламени бали не е добър вариант при влажен климат, като например в американския дълбок юг. Освен това балите трябва да останат напълно сухи по време на строителството.

Други проблеми:

– Сламените бали са привлекателни за гризачи и насекоми. Степента на заразяване зависи от съдържанието на влага, процента на зърнените остатъци и от това колко дълго е престояла сламата, преди да бъде балирана.

– Къщите от сламени бали в стил „Небраска“ може да не отговарят на изискванията на строителните норми навсякъде.

– Кредиторите могат да считат къщите от сламени бали за експериментални или рискови и да откажат да ги финансират. Застрахователите също могат да откажат покритие.

– Пукнатините във външното покритие трябва да се поправят незабавно, за да се предотврати намокрянето на балите.

Както всеки строителен проект, и къщата от сламени бали трябва да отговаря на строителните норми. Независимо дали работят с изпълнител или сами, бъдещите строители трябва да посетят сайта на StrawBale, където ще намерят наръчници, съвети и най-добри практики за изграждане на сламени бали.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: