pixel

Многофункционална спортна зала с 2000 места строят в Панагюрище

спортна зала

Източник: stroitelstvo.info

Съвместно дружество на „Асарел-Медет“ АД и община Панагюрище – „Спорт Инвест – Панагюрище“ ООД, обяви конкурс за изпълнител на проекта за изграждане на многофункционална спортна зала.

Прогнозната стойност на инвестицията е около 10 млн. лв., а според графика обектът ще отвори врати през 2014 г. Очаква се новата зала да е едно от най-модерните съоръжения в България. Общината участва в смесеното дружество с апорт на терен от 9236 кв.м.

„При предварителната подготовка на проекта е ползван опитът на екипите, реализирали и стопанисващи в момента столичната зала „Арена Армеец“ и самоковската „Арена Самоков“. При проектирането на панагюрската зала са проучени специфичните изисквания на международните федерации по десетки видове спорт, което гарантира възможността в бъдеще Панагюрище да приема дори европейски и световни първенства“, съобщи проджект мениджъра Нейка Новакова. Проектът е дело на екип на „ГБС Пловдив“ АД.

Застроената площ е 5147 кв.м

Игрището е с параметри 25 на 44 метра. Около него ще има две трибуни – северна и южна, като общият им капацитет е 1562 места. При необходимост има възможност да се монтират още 400 допълнителни седалки. Това ще позволи в залата да се провеждат и концерти, изложби и други форуми.

Към зрителските места водят шест стълбищни подхода, единият от които е дублиран и с асансьор. Осигурена е платформа за достъп на трудно подвижни лица. До ложите, коментаторските кабини и техническите офиси е предвиден достъп през отделен вход, каквито са международните изисквания. Входът за спортистите е ориентиран към специален паркинг за автобуси.

Под северната трибуна са проектирани осем съблекални, две от които с капацитет за 30 спортисти. Към тях са добавени две сауни и лекарски кабинет. Във фоайето на сградата пък са обособени билетно гише и информационен център, гардероб и кафене с 40 места. Предвижда се и ресторант със 100 места, който ще има тераса за още 50 посетители с изглед към езерото в градския парк на Панагюрище. Съоръжението ще разполага и с конферентна зала, която може да се ползва за пресконференции и семинари.

Към основната зала ще има и по-малка, предназначена за тренировки на спортистите и загрявка преди състезанието. Игрището в малката зала има същите размери като това в главната, но няма трибуни. Предвижда се разкриването и на фитнес зала, както и на спортен магазин. За посетителите ще бъде изграден и отделен паркинг с 50 места за автомобили и с 5 за автобуси.

Външният облик

е съобразен с традиционната панагюрска архитектура, като се вписва визуално и функционално в територията на градския парк. Пространството около самата зала ще бъде допълнително облагородено и озеленено. Една от атракциите на комплекса ще е благоустрояването на занемареното в момента парково езеро. В него се предвижда да се изгради уникален пеещ фонтан, който да работи през летните месеци. През зимата пък модерна  инсталация ще поддържа ледена пързалка.

Плановете на инвеститора са многофункционалната зала да се превърне в истински дом за панагюрските спортисти. В нея ще могат да се практикуват десетки видове спорт. Ще се даде възможност на училищата в община Панагюрище да ползват базата за провеждане на часове по физкултура, както и да се организират вътрешни спортни прояви. Предвижда се дори да се обособи кът за физически занимания с най-малките, както и възможност за провеждане на курсове по йога, каланетика, аеробика и други организирани форми за развитие на физическата култура. Предприятията от Панагюрище пък ще могат да реализират свои фирмени програми за здраве и физическа активност на работещите, предвижда разработеният бизнес план за управление и ефективно стопанисване на съоръжението. Спортните клубове ще могат да създадат в залата музей, който да показва историята и постиженията на панагюрския спорт.

Реализацията на този проект ще бъде един успешен пример за работещ модел на публично-частно партньорство. Това е поредната голяма инвестиция на „Асарел-Медет“ АД в изпълнение на корпоративната програма за социална отговорност, насочена към мащабна и многопосочна подкрепа на родния край.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: