Министър Павлова: Строителството на Лот 4 на AM“Струма“ е приоритет

pavlova

Строителството на Лот 4 на АМ Струма е наш приоритет и да довършим изграждането и на ЛОТ 2 от Дупница до Благоевград, където има значителен обем работи, които да бъдат довършени, както и довършването на сравнително по-малкия, но не по-малко сложния участък от Сандански до Кулата. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова по време на парламентарен контрол.

„Неговата дължина е едва 15 км, но включва и 5 км изместване на жп линията, което усложнява и оскъпява проекта. Договорът с този изпълнител е сключен през април 2012 година на стойност 67 млн. и неговият срок беше 2 години. За съжаление за тези две години или в рамките на първоначалния срок този проект не е довършен, но имаме значително забавяне по изпълнение на всички дейности и мерки”, заяви тя.

Павлова обясни, че на няколко пъти срокът е бил удължаван и въпреки всичко към момента изпълнението на този обект е едва 56%. Регионалният министър отчете, че усилията на ведомството в последните няколко месеца са били съсредоточени да решат дали договорът с изпълнителя да бъде прекратен, тъй като служебното правителство е инициирало такава процедура, или да го довършат. „Анализът показа, че, ако прекратим договора, това ще доведе до съдебни дела, които ще блокират изобщо обявяването на нов изпълнител, което автоматично щеше да доведе и до загуба на европейското финансиране за този обект”, подчерта министър Павлова и обясни, че по тази причина са провели редица преговори и е съставен нов анекс в рамките на този договор и бюджет обектът да се довърши до 31 юли 2015, съобщава trud.bg.

Павлова успокои живеещите в Сандански и Петрич с думите, че така е изработена технологичната програма, която да започне активна реализация пролет – лято тази година, трафикът максимално бързо да бъде изведен от малките населени места, включително чрез предварително пускане на една от лентите в магистралата, докато се довърши втората, за да може да се минимизират щетите, натоварването и най-вече тежките ПТП, които се случват в този регион.

Строителство.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: