pixel

Милениалите – все по-важни потребители на пазара на строителни услуги

Milennial 1

С нарастване броя на милениалите (поколението Y) като купувачи на жилища, строители и инвеститори искат да знаят колкото се може повече за потребителските им навици, желания и поведение.

От една страна милениалите демонстрират някои предпочитания, които ги отличават от по-възрастните собственици на домове, но от друга страна поведението им е повлияно по-скоро от етапа на живота, в който се намират, отколкото от общите поколенчески ценности.

Около половината от милениалите (родените между 1981 и 1996 г.) са в 30-те си години. През следващото десетилетие все по-голяма част от тях ще достигнат праговата възраст, на която мнозина купуват жилища.

Според нов доклад на американския Съвместен център за проучване на жилищата на Харвардския университет (JCHS) през 2017 г. милениалите се оказват основен фактор за обръщането на дългогодишния негативен тренд в броя на сделките за покупка на първо жилище. През 2017 г. средната възраст на купувачите на първо жилище е била 34 години, а една четвърт от всички купувачи на първи дом са били на възраст между 25 и 34 години. Повечето от тях са закупили еднофамилно жилище.

През последните няколко години покупките на жилища от милениали се движат нагоре. Шерил Палмър, главен изпълнителен директор на строителната компания „Тейлър Морисън“, споделя пред CNBC, че 1 от 3 от настоящите ѝ клиенти е милениал в сравнение с преди 5 години, когато само 1 от 5 е бил представител на това поколение. Средната възраст на милениалите купувачи на първи дом се е понижила от 34-35 г. преди до около 32-33 г. сега. Тя допълва, че около три четвърти от милениалите на възраст 30 и повече години са в процес на закупуване на втория си дом.

Някои милениали, особено по-възрастните и по-заможни, предпочитат да закупят новопостроено жилище, готово за нанасяне. Повечето обаче купуват съществуващи жилища – поради по-изгодна цена, или в стремежа си да живеят в определен квартал. Високо в списъка с приоритети на тези купувачи е възможността за прекрояване на дома по свой вкус. Проучване на американската Houzz and Home от тази година установява, че почти половината (46%) от милениалите собственици на жилища, които наскоро са ремонтирали дома си, са направили това с цел адаптирането му към личните им предпочитания и персонализирането му, а повече от половината (54%) са казали, че предпочитат да обновят сегашния си дом, отколкото да купуват по-подходящ нов дом.

В тазгодишния доклад на Home Advisor State of Home Spending се казва, че милениалите са два пъти по-склонни от други поколения да извършват ремонти на жилищата си с цел подобряване на естетическия дизайн на дома. Милениалите са и по-готови да извършват подобрения в жилището, за да повишат цената на имота. Съответно най-висок процент от тях (в сравнение с други поколения) пристъпва към ремонтирането на кухни и бани – съответно 17% и 24%.

Редица проучвания установяват също така, че представителите на поколението Y често се заемат с проекти от типа „направи си сам“. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че според анализа на Home Improvement Research Institute, поколението на бейби бумърите предприема два пъти повече „направи си сам“ проекти, отколкото милениалите.

Голям процент (82%) от милениалите използват услугите на професионалисти за извършване на ремонти и подобрения в дома. Основните причини за това са липсата на свободно време, както и на познания и умения. С подобряване на финансовото им състояние и увеличаване на заетостта им милениалите все повече ще търсят услугите на професионалисти за реализиране на дома на техните мечти. Имайки предвид това, компаниите, специализирани в този вид услуги, следва да насочат усилията си към тази атрактивна  и все по-мощна потребителска група.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: