pixel

Международен ден на Хабитат

habitat

Семейство Димитрови  (бенефициент на Хабитат България)

Хабитат България организира доброволческа инициатива в подкрепа на борбата срещу жилищната бедност

Инициативата по случай Международния ден на Хабитат събра над 30 международни и местни доброволци, които извършиха строителни дейности в подкрепа на борбата срещу жилищната бедност. На строителната площадка в град Костинброд – рамо до рамо работиха известни личности като Тончо Токмакчиев, Дани Милев и Томас Лафчис, представители на медиите, група от 14 американски доброволци, корпоративни партньори, както и четирите семействата – бенефициенти на Хабитат България. Всички участници се превъплътиха в общи работници за един ден и дейно зидаха част от стените на един бъдещ дом за семейство с жилищна нужда.

habitat

Доброволци от Америка по програмата Global Village

Хабитат България, част от глобалната нестопанска огранизация Habitat for Humanity International, е посветена на каузата за елиминиране на жилищната бедност. Организацията изпълнява проект, чиято цел е изграждането на четири нови енергийно-ефективни еднофамилни къщи, разположени на територията на Костинброд. Със съдействието на община Костинброд и районите „Надежда“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Люлин“ на Столична община, Хабитат България избра подходящите бенефициенти – четири млади многодетни семейства с доказана жилищна нужда. За изпълнението на проекта се привличат корпоративни партьори, което гарантира, че значителна част от вложените материали ще бъдат дарени или предоставени на преференциални цени. Изплащането на новите домове се осъществява за срок до 20 години, на равни месечни вноски на база себестойност, без оскъпяване, само с инфлационна корекция за периода.

habitat

Семейство Цалбукови (бенефициент на Хабитат България)

За по-голяма част от строителните дейности се осигурява и участие на доброволци, което значително намалява разходите за труд по проекта. Организацията има дългогодишни традиции в работата си с международни групи от доброволци в рамките на програмата си Global Village. През 2014г. проектът в Костинбрпод е отличен с наградата – „Най-добра доброволческа инициатива в България“, защото с помощта на над 350 доброволци от 44 страни по света, две от семействата на Хабитат България вече живеят в своите нови домове, а домовете на останалите две семейства ще бъдат завършени през лятото на следващата година.

habitat

Тончо Токмакчиев и Венцислав Йорданов (член на Управителния съвет на Хабитат България)

Водещите критерии за избор на кандидати са:

– Лицата да са български граждани, които живеят/работят през последните 5 години в населените места в Община Костинброд или районите „Надежда“, „Връбница“, „Нови Искър“ и „Люлин“ на Столична община;
– Да не притежават жилище, вила или идеални части от такива имоти и да не са носители на право на ползване на такъв имот или реално обособена част от него;
– Да не са носители на право на строеж, включени в индивидуално или групово жилищно строителство, или член-кооператори в жилищностроителна кооперация;
– Да са семейства с две или повече непълнолетни деца или да са родители, живеещи на семейни начала, на непълнолетни деца;
– Да имат месечен доход на семейството не по-малко от 600 лв. и не повече от 1000лв.;
Да желаят да участват с доброволен труд при изграждането на жилищата.

habitat

Дани Милев

*През 1985 г. ООН решава всеки първи понеделник през oктомври да се отбелязва като Световен ден на Хабитат, за да се обърне внимание на нуждата от прилични, безопасни и финансово достъпни жилища по целия свят. Тази година  датата е 7-ми октомври.

Допълнителна информация:

До момента Хабитат България е построила 10 нови жилища, като с проекта в Костинброд организацията продължава строителната и доброволческата си дейност в България. Към днешна дата, Хабитат България е подпомогнала над 2 600 партньорски семейства в цялата страна.
За повече информация посетете: www.facebook.com/HabitatForHumanityBulgaria


За повече информация:

Деница Илиева
Координатор Комуникация и ресурси, Координатор Доброволци
Хабитат България
02 983 2410
[email protected]

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: