pixel

Пуснаха част от Западната дъга в София

zapadnata duga

Движението по участък 1 от Западната дъга на Софийския околовръстен път е пуснато от днес. Стартира и изграждането на участък 2. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата.

Общата дължина на пуснатата отсечка е 3 км. Трасето започва от началото на АМ „Люлин” и завършва при моста над рeка Какач.

Изпълнител на строително-монтажните работи е Обединение „Трейс СОП” ДЗЗД. Стойността на договора за строителство е 47 820 000 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от ДЗЗД „Сдружение Пътконсулт 2000-Три Ес”. Техният договор е 1 171 800 лв. с ДДС.

На церемонията присъства премиерът Бойко Борисов, който изрази пред журналисти удовлетворението си от свършената работа. На откриването бяха и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и здравният министър Петъросков.

Преди два дни премиерът разпореди да се работи денонощно на Околовръстното, за да се избегне загуба на евросредства.

Тази сутрин започна изграждането и на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път – от моста над р. Какач до пресичането със Северната скоростна тангента. Спирането на движението по време на официалната церемония предизвика огромно задръстване.

Участъкът е с дължина 5,3 км,  започва след моста над река Какач и завършва при пресичането със Северната скоростна тангента. Той ще бъде пуснат в експлоатация в средата на лятото на 2016 г., каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура.

„В съседство имаме топловроводи, защото тук е топлоцентралата на ж.к. „Люлин“. Име жп линии и много съоръжения, което прави обекта много сложен. Надявам се срокът да стигне на строителите“, посочи инж. Лазаров.

Той призова фирмата изпълнител да работи с бързи темпове, за да бъде спазен определения 10 месечен срок.

Предвидено е построяването на три пътни възела – „Стефансон“, „Ломско шосе“ и „Северна скоростна тангента“, на естакада над бъдещия бул. „Стефансон“, на нов път за гара Волуяк, на надлез над пътя за с. Мрамор.

Пътен възел „Ломско шосе“ ще бъде съставен от кръгово кръстовище с булеварда и естакада над него, а п.в. „Северна скоростна тангента“ ще бъде „пълна детелина“ с четири отвора, съобщава dir.bg.

Изпълнител на строително-монтажните работи на участък 2 на Западната дъга е ДЗЗД „Европейски пътища”. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. .

Стартирането на обекта стана възможно, след като преди два дни Министерският съвет даде съгласието си АПИ да сключи договори за изпълнение на дейностите по участък 2 преди окончателното решение за одобрение на финансирането му от Европейската комисия.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: