pixel

Протест срещу събарянето на ”Къщата с ягодите” в София

kushtata-s-iagodite

Граждани и експерти излизат на протест пред Министерство на културата (МК) в защита на сградата на ул. Сан Стефано“ № 6, известна ката „Къщата на ягодите“.

Протестът е от 12 часа и е против намерението на собственика на сградата Валентин Златев да я разруши и да я изгради наново. Експертният съвет към МК е разгледал инвестиционния проект на шефа на „Лукойл“ и е гласувал одобрение на намерението за събаряне и „преизграждане“ на къщата, стана ясно преди дни.

Леа Вайсова – докторант, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и автор на „Изчезваща София“, е един от организаторите на протеста против събаряне на къщата, съобщава dir.bg.

„Смятаме, че няма основание тази къща да бъде разрушена. Експертният съвет към Националния институт за недвижимо културно наследство е издал становище, че конструктивното състояние на тази къща е добро и тя няма защо да бъде разрушена, а може да бъде реставрирана. Заседанието е минало в МС и тази оценка не е била взета предвид. Къщата в момента е в ръцете на министъра на културата Вежди Рашидов“, каза Леа Вайсова пред БНР.

Тя посочи, че комисия към общината има техническа оценка, която противоречи на експертната оценка на Националния институт.

Затова протестиращите настояват за нова техническа експертиза.

От Столична община също заявиха, че ще поискат независима експертна оценка за състоянието на сградата и възможностите за нейното съхраняване. Къщата е важна част от културното наследство на София и трябва да бъде опазена и съхранена, пише в становището на Столична община, с уточнението, че до момента в нея не е получено становище от Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерство на културата.

Според доц. Мариела Нанкова – главен секретар на Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места ИКОМОС, противоречието между двете оценки изисква да се направи комплексна оценка с участието и на експерти и хора от обществеността, защото, въпреки че е частна собственост, този тип наследство е част от културното наследство на града.

„Експертите също са граждани и би трябвало те да са независими от икономически и други конюнктурни интереси“, допълни Нанкова.

Относно състоянието на къщата тя посочи, че собственикът по закон носи отговорност за имота, но този закон не се прилага и не е ефективен.

Преди няколко години къщата на Димитър Яблански на бул. „Цар Освободител“ 18 (бившето китайско посолство) беше напълно възстановена. Макар и превърната в частен, недостъпен за широката публика клуб, къщата е един от малкото добри примери за възстановен паметник на културата.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: