pixel

Метрото усвоява 100% от ОП „Транспорт“ през 2015-а

metro

Най-добро усвояване на средства по ОП „Транспорт“ има при метрото, близо 80 %, което означава равномерен темп.

През март 2015 г., след завършване на двата участъка на разширението на метрото до Бизнес парка и Летище „София“, финансовият ресурс ще бъде усвоен на 100%.

Това каза инж. Галина Василева, директор Дирекция „Координация на програми и проекти“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, при официално представяне на напредъка за 2013 г. на ОП „Транспорт” 2007 – 2013.

През април започна изграждането на обхода на Враца, през май – обходът на Габрово, на 31 юни – Лот 2 на автомагистрала „Струма”, август – рехабилитация на Централна ЖП гара София, септември – изграждане на обход Монтана, през ноември започна рехабилитация на ЖП гара – Пазарджик, каза инж. Василева.

В момента 15 проекта са в процес на изпълнение.

„Ползите от проектите по ОП „Транспорт” са видими и неслучайно социологическите проучвания показват разпознаваемост на програмата и позитивно отношение. Радваме се, че се оценява, тъй като резултатите са видими и достъпни за всички”, заяви тя.

По ОП „Транспорт” са рехабилитирани 200 км жп линии, изградени са 18 км нови жп линии, 140 км автомагистрали, 13 нови метростанции.

„Основните предизвикателства пред ОП „Транспорт” за 2013 г. бяха – одобрение на второ изменение на програмата, изготвяне на съгласувана с ДЖАСПЪР стратегия за изпълнение на ж.п. проекта Видин – София, осигуряване на средства за подготовка на ж.п. проекти, осигуряване на допълнително финансиране на жп проектите „Първомай – Свиленград” и „Септември – Пловдив”, както и повторно изпращане на предложението през октомври, 2013 г.”, посочи още инж. Василева.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: