Магистрала на 7 месеца даде дефекти

struma

 Отсечката от магистрала “Струма” между с. Долна Диканя и с. Дяково даде дефект след малко повече от седем месеца от откриването. Причината са обилните дъждове през последните дни, обясниха от пресцентъра на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) пред “Труд”.

На места има пропадане на банкетите и свличане на почвения слой от откосите край аутобана. Повредени са стоманобетонови елементи на отводнителните канали, е констатирала на място експертна комисия.

Специалисти от бранша коментираха, че дъждовете от последните дни не са нещо необичайно, така че дефектите вероятно са резултат от некачествено строителство или от некачествени материали. 14-километровият участък беше построен от “Консорциум Струма – 1” с водещ партньор “Главболгарстрой”. Строежът струваше около 70 млн. лв., а финансирането е по оперативна програма “Транспорт”.

Аутобанът, който беше пуснат в експлоатация в края на юли м.г., 2 месеца предсрочно, е с 5-годишна гаранция. Изпълнителят вече е уведомен за проблема и ще отстрани повредите за своя сметка. Ремонтът ще започне при подходящи метеорологични условия, коментираха от пътната агенция. “Няма проблем с движението, тъй като дефектите не са на пътното платно”, обясниха от АПИ. Оттам увериха, че ситуацията не е притеснителна и ремонтът няма да попречи на трафика. Председателят на агенцията Стефан Чайков каза пред “Труд”, че е в отпуска и няма информация за случилото се.

Междувременно строителният министър Десислава Терзиева съобщи пред “Дарик”, че до края на тази година ще бъдат завършени магистрала “Марица”, както и участъкът от “Струма” между Сандански и Кулата.

Източник: trud.bg

<p style=“text-

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: