pixel

Магистрала „Хемус“ ще се прави на части

am hemus

Липсата на финансиране за магистрала “Хемус” по оперативните програми ще принуди държавата да започне изграждането на оставащите 252 км от нея на части. Това стана ясно вчера след консултативен съвет при министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

Съветът прие окончателно идеен проект за трасето, който задоволява претенциите на възможно най-много градове, минавайки близо до тях. Държавната компания “Стратегически инфраструктурни проекти” трябва да определи фирма за техническо проектиране на първата 60-километрова отсечка от Ябланица до пътен възел за Ловеч и Плевен. Паралелно ще се търси и фирма, която да изготви екодоклад за участъка.

Следващите отсечки са два 85-километрови участъка – от пътния възел до Велико Търново и от там до Белокопитово. Стойността на цялата 252-километрова отсечка от “Хемус” излиза около 1,8 млрд. лв. с ДДС, каза Терзиева.

“Прогнозната стойност на първия участък е 180 млн. евро. Ако не намерим парите и продължава да няма кандидати за концесиониране, може и от държавния бюджет да се вземат. Така най-рано в края на 2015 г. можем да почнем да строим”, прогнозира Терзиева.

От обясненията на шефа на “Стратегически инфраструктурни обекти” Асен Антов стана ясно, че последното измерване на трафика е показало 17 000 коли на денонощие в двете посоки, а според него банки биха отпуснали кредит на концесионер при поне 40 000 коли.

“Ключово условие за намирането на пари е проектната готовност и затова започваме да проектираме на части”, обясни Антов.

Избраното трасе е най-изгодно за Плевен, тъй като след Ябланица магистралата завива силно на север и се доближава до 8-10 км от града. Същият пътен възел е на около 20 км северно от Ловеч, докато съществуващият път сега минава южно от града. Така избраното трасе, което се обсъжда още от 1993 година, се отдалечава силно от Габрово и Севлиево.

След това то минава само на 5 километра северно от Павликени и на 15 километра северно от Велико Търново. После се доближава до Попово на около 5 километра и на около 10 километра до Търговище, заобикаляйки Шумен, за да се влее в строящия се сега участък от “Хемус” между Шумен и Белокопитово.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: