pixel

Лот 2 на АМ „Струма“ – готов до ноември 2015

struma

Лот 2 на автомагистарала „Струма” трябва да бъде завършен до ноември 2015 година. Това каза след откриването на ремонтирания участък при прохода „Предел” министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя допълни, че 38-километровия участък от Дупница до Благоевград е най-сложният пътен магистрален участък, по който се работи в момента.

„Още много работа има по обекта. Той започна със закъснение, не по вина на строителя, а поради разделянето на министерството, липса на разрешение за строеж и много проектни решения, включително и отчуждения. Амбицията ни е до месец ноември следващата година участъкът да бъде приключен. Работи се по-доста стеснен план-график. Стремим се да спазим сроковете, въпреки че археологическите разкопки продължават”, уточни Павлова.

Тя подчерта, че археологията не е проблем от гледна точка на културно-историческата памет, но все пак е проблем, защото има участъци от пътя, на които няма да може да се работи до месец юли следващата година, съобщава trud.bg.

„Успяхме да възстановим пътя за Банско преди началото на зимния сезон, когато ще има много хора и ще бъде опасно“, допълни министърът на регионалното развитие и благоустройството след водосвета по повод пускането на движението по ремонтирания участък от прохода. „950 хил. лв. бяха осигурени от републиканския бюджет за спешните аварийно-възстановителни дейности на отсечката. В продължение на един месец е работено с пълна мобилизация и без почивен ден, за да бъде възстановено движението за Банско в кратки срокове“, подчерта регионалният министър.

Тя благодари на експертите от АПИ и на изпълнителите и посочи, че на фирмата, която успешно завърши укрепителните дейности, е възложено и зимното снегопочистване в района. Основата на пътя в района на км 15 от пътя Симитли – Разлог е укрепена със 152 пилота. В изграждането им са вложени над 45 тона арматура и 253 куб. м бетон.

Поставени са и 112 анкера, за не се окажем отново в аварийна ситуация след топенето на снеговете от предстоящия зимен сезон, каза министър Павлова. За повишаване на безопасността на движението през участъка са монтирани и 136 м ограничителни системи. Второкласният път е единствената транспортна връзка, свързваща общините Разлог, Банско, Добринище, Белица и Гоце Делчев, както и населените места в тях, с областния център Благоевград. Той е и най-пряката и удобна връзка между Северна, Северозападна и Западна България със зимните курорти в Пирин.

След проведени разговори между министъра на регионалното развитие и благоустройството и изпълнителя на ремонта в участъка, фирмата ще съдейства за завършване на основното асфалтиране на улиците в Банско, където се изпълнява проект за водния цикъл на общината. Така ще се обезопаси преминаването на автомобили.

Правителството направи необходимата мобилизация, за да бъде подкрепен всеки един от кметовете на общини, в които се изпълняват проекти по Оперативна програма „Околна среда“, за да завършат успешно и да минимизираме щетата от загуба на европейски средства, каза министър Павлова.Заради наводнения участъци от републиканската пътна мрежа в областите Хасково и Кърджали са затворени за движение. Колегите ми са на място. Надявам се, на тези места да не се повтори това, което се случи на прохода „Предел”. Ситуационният център в АПИ работи на 24-часов режим. Имаме и пълна мобилизация за зимно поддържане, заяви министър Павлова.

В резултат на падналите обилни валежи на 24 октомври т.г. пропадна подпорна стена при 15-ти километър на второкласния път Симитли – Разлог и едното платно за движение остана затворено.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: