Life Challenge 66 – Баумит избира европейската „Фасада на годината“

baumit

Идеята – Европейската „Фасада на годината“

Фасадите са всъщност лицата на нашите сгради, а формите, структурите, материалите и цветовете допринасят за това, тези лица да бъдат неповторими. Същевременно фасадата е своеборазна защита и като такава, тя трябва да бъде дълготрайна, топлоизолираща и лесна за поддръжка.

Съществуват безкрайни творчески възможности, позволяващи с малка доза фантазия и занаятчийски умения да се създадат уникални и изразителни фасади на разумна цена. А какви са основните елементи за оформление в съвременната архитектура – гладки повърхности, много стъкло и няколко цветни акцента. Всъщност, ние разполагаме с много повече: да направим акценти с индивидуално разработени повърхности, мазилкови структури – от фина до груба, в комбинация с различни техники на измазване.

Сигурни сме, че потенциалът на твореца в тази посока не се използва достатъчно в съвременната архитектура. Ако се вгледаме в сградите до средата на 20. век, ще видим че те са били оформяни с много богат набор от идеи. Фасадата е била наистина лицето на дома и е отразявала духа на своя собственик.

„С Life Challenge 66 бихме желали да възродим точно този творчески потенциал, но също и майсторските умения. Това международно състезание трябва да постави под светлината на прожекторите и да награди тези фасади, които дават израз на силата на мазилката, структурата и цвета върху сградата“, пояснява инициаторът на  Life Challenge 66 маг. Роберт Шмид, управител на Баумит Бетайлигунген ГмбХ.

Защо Life Challenge „66“?

Две трети – или 66 % – от площта на фасадата дава възможност за оформление с най-различни продукти. Точно върху тези 66 % се изисква да се приложи богатството от идеи. Целта на Баумит Life Challenge 66 е да се покаже, че в мазилките, структурите, цветовете и комбинациите с други материали се крие ценен творчески потенциал.

Първо европейско състезание

В над 30 държави на Европа, в които Баумит актуално е презентирана марка, от дълго време се дискутира, как фасадното ноу-хау да се направи достъпно за широката общественост. В Чехия, България, Словакия, Унгария и Полша от доста години се провеждат на национално ниво конкурсите „Фасада на годината“. Така през 2014 се стигна до идеята да бъде обявен за първи път европейският конкурс „Фасада на годината“.

237 обекта от 21 държави – 30 финалисти

До края на февруари 2014 бяха подадени за участие в конкурса общо 237 обекта от 21 държави в категориите: Еднофамилни къщи, Многофамилни сгради, Нежилищно строителство, Термично саниране и Историческо реновиране. Номинираните от страните-участнички за членове на журито архитекти определиха чрез точкова система и онлайн гласуване финалистите за Life Challenge Award. На първия международен финал ще бъдат представени 13 Баумит държави с 30 обекта. Описание на обектите, както и фотоматериали за тях можете да видите тук.

Победителите в Life Challenge 66 ще бъдат презентирани и отличени на гала-вечер на 12. юни 2014 във виенския Музей на приложните изкуства. Детайли със снимки на победителите можете да намерите от 13 юни 2014 на тук.

Всяка Баумит държава е един отбор

Всяка Баумит държава се представя като един отбор в Life Challenge 66  (инвеститор/собственик, архитект, Баумит Търговски отдел).

Life Challenge 66 – жури

15 архитекти от 15 европейски държави бяха избрани от съответните Баумит фирми да участват в международното жури за оценка на фасадите.  Те ще обявят победителите в съответните категории на  Life Challenge 66  по време на заседание на 12 юни във Виена.  Поканени са архитекти, които са компетентни и в работата със стъкло, метал, бетон или дърво.  Важното е, те да възприемат шансовете и възможностите за доразвиване на творческите , които им дават мазилковите фасадни системи при оформлението на сградите за да доразвият творческите си проекти.

За Баумит

Марката Баумит днес е символ в строителния бранш за иновативни идеи, качествени продукти, сигурност и доверие. Баумит предлага обширна продуктова гама, която обхваща фасадни системи, мазилки, замазки, лепила, различни зидарски разтвори, преминава през програма за оформление на ландшафта и градината и свършва с продукти за вътрешни довършителни работи, които осигуряват здравословно обитаване.

Баумит Интернационал

В международен план Баумит е представен като марка в 31 държави от Средна, Централна и Източна Европа и Китай, от които в 26 държави притежава собствени дружества. Оборотът през 2013 на Баумит Интернационал възлиза на 870 млн. евро (+4%). Броят на сътрудниците е 2.800 и бе запазен през 2013.

Баумит – идеи с бъдеще

Ключът към растежа са иновациите. В тази област Баумит си е поставил за цел да бъде сред топ-играчите в Европа. Многобройни иновативни продукти и революционни разработки в прекия смисъл завладяха света и осигуриха предимство на марката Баумит пред нейните конкуренти.

Концерните, които стоят зад марката

Зад марката Баумит стоят от 26 години два концерна – производители на строителни материали, които са 100 процента семейна собственост: Шмид Индустри Холдинг и Групата Витерсдорфер.

Членове на журито в Life Challenge 66
Enrique Alvarez-Sala Walther
Rubio & Alvarez-Sala, Madrid/Spanien

Tina Arndt
Architektick, Zürich/Schweiz

Andrea Bacová
Faculty of Architecture STU in Bratislava

Hasan Ćemalović
Ćema doo, Sarajevo/Bosnien

Petr Dvorak
Member of Academic Council of Faculty of Architecture, Prag/Tschechien

Kerem Erginoğlu
Erginoğlu & Çalıșlar Mimarlık, Istanbul/Türkei

Fedoristov Alexei Fedorovich
Design company Alexei Fedoristov Vitebsk, Belarus/Weißrussland

Michele Gortan
Studio Gortan, Italien

Tihomir Kazakov
Stephen George International, Sofia/Bulgarien

Robert Konieczny
KWK Promes, Polen

Andreas Krainer
Architekt Krainer ZT GmbH, Klagenfurt/Österreich

Armin D. Rogall
Fachhochschule Dortmund/Deutschland

Balázs Szoják
Szoják and Partner Ltd,  Budapest/Ungarn

Radu Teaca
Artline srl, Bukarest/Rumänien

Alexis Vikelas
I. & A. Vikelas & Associate Architects, Athen/Griechenland

Източник: Баумит

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: