pixel

Общините не приемат картите на дюните

duni

Общините масово не одобряват картите на дюните и могат да спрат процеса по изготвяне на специализираните карти на черноморското крайбрежие. Това стана ясно от оплакване на Агенцията по геодезия, картография и кадастър пред парламентарната комисия по регионално развитие.

Специализираните карти на морския бряг трябваше да определят веднъж завинаги къде се простират дюните, къде са плажовете и къде точно може да се строи. Те трябва да се приемат до 15 септември т.г.

Картите са вече готови, но предстои процедурата по приемането им. Това става от комисии във всеки регион, в които участват и представители на местната власт. “Именно те имат възражения по картите и не гласуват приемането им, защото имат забележки най-вече за размерите на дюните”, каза пред депутатите главният секретар на агенцията Мария Пирянкова.

Пред “Труд” Пирянкова посочи, че писмени възражения засега са подадени в Шабла и Созопол, но тези дни предстоят заседанията на комисиите и в други населени места и най-вероятно и там резултатите ще са такива.

В Шабла например общината смята това, което на картите е означено като дюни, за горска територия и посочила, че върху образуванията вече има поникнали борчета. В Созопол оспорили размера на дюните и имали възражения по размерите на плажа, който намалява терените за строителство. Освен това те се мотивирали, че по новите карти очертанията на урбанизираната зона в града са променени и тя е намаляла.

Източник: trud.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: