Лепило за плочки Терафлекс® Gold за лепене на камък, плочи и тежки облицовки

lepilo

Съвременните тенденции в лепенето на плочки и оформянето на покритията на подовете и стените в помещенията все по-често се опират на избора на тежки и масивни облицовки. Интересът към този тип облицовъчен материал се дължи основно на визуалния ефект, който гарантират този тип облицовки.

С избора на естествен камък и плочи от мрамор, гнайс, оникс или гранит си осигуряваме натурален и нетрадиционен облик за помещението. С изкуствения камък пък можем да пресъздаваме всякакви форми и акцентни елементи. Широкоформатните и тежки облицовъчни плочи, от своя страна, гарантират усещане за лукс и естетическа издържаност. Общото при всички тях е, че изискват специално високоякостно и силно еластично лепило за тяхното сигурно фиксиране към основата.

ТЕРАФЛЕКС

Как да изберем лепило за камък, широкоформатни плочки и тежки облицовки?

Наличието на множество продуктови решения допълнително усложнява задачата за откриването на най-подходящото лепило за керамични покрития. За да се ориентира максимално добре из достъпните възможности, потребителят трябва да вземе редица фактори под внимание. Такива са:

Типа на проекта.

От особена важност е специфичните характеристики и свойства на лепилото да бъдат съобразени с това дали ще се работи в интериора или в екстериора, в силно натоварени или слабо натоварени помещения, по стени и подове и т.н.

То трябва да запазва своите свойства, без значение дали става въпрос за работа на открито при ниски температури и повтарящи се цикли на свиване и разширение или на закрито – в силно натоварени облицовки и площи, подложени на постоянни напрежения.

Особеностите на основата.

Не всички лепила са способни да отговорят на изискванията на критичните и деформируеми основи. В комбинация с тежки и широкоформатни облицовки, тези особености могат да поставят лепилото на сериозни изпитания. Поради тази причина, продуктът, който предстои да изберем за нашия проект, трябва да може да отговаря на специфичните особености на основата, за да гарантира дълготрайната експлоатационна надеждност на облицовката.

Каква облицовка предстои да се лепи?

Съвременните проекти вече съчетават разнообразие от различни облицовки – гранитогрес, естествен камък като мрамор, гнайс, оникс, гранит, изкуствен камък, теракота и ред други. Лепилото, което изберете за своя проект трябва да гарантира надеждното фиксиране на облицовката към основата.

ТЕРАФЛЕКС

Запитайте производителите на широкоформатните облицовки или естественият камък, които сте избрали за проекта си какви лепила биха препоръчали. В отговорът им ще присъстват три основни фактора – високоякостни, гъвкави и полимер-модифицирани.

Планираното натоварване на облицованите площи.

Лепилото за плочки, с което изберем да работим, трябва да притежава нужната еластичност, за да устоява на вибрациите и напреженията в основата, при облицоване на силно натоварени помещения. Същото се отнася и за облицовките на открито, където температурните разлики могат да породят процеси на свиване и разширение в облицовката, а от там и да доведат до отслабване на връзката и с основата.

Какъв метод на лепене ще се използва?

Повечето лепила гарантират експлоатационна надеждност при дебелослойно лепене. Ако обаче проектът изисква тънкослойно лепене, то в такъв случай лепилото, което се избере от изпълнителя, трябва да се характеризира с максимална якост и еластичност дори и при минимална дебелина на слоя.

Терафлекс® Gold – лепило за камък, широкоформатни плочки и тежки облицовки.

ТЕРАФЛЕКС

Серията професионални лепила за плочки и керамика на Марисан предоставя комплексен отговор и на най-строгите изисквания. С течение на времето в ролята си на едно от водещите решения в нея, Терафлекс® Gold се утвърждава като синоним за изпитано качество и сигурна надеждност. Благодарение на своите изпитани качества, продуктът печели доверието на пазара и стои в основата на редица изпълнени проекти в сферата на частното и обществено строителство.

Кратки характеристики:
– високоякостно лепило клас C2TE;
– силно еластично лепило;
– подходящ за тънкослойно и дебелослойно лепене;
– не се свлича;
– притежава удължено отворено време.

За лепене на:
– тежки скални облицовъчни материали като гранит, оникс, гнайс, варовик и др.;
– гранитогрес и широкоформатни плочи;
– естествен и изкуствен камък;
– клинкерни плочки.

Приложение:
– площи с вградено подово отопление;
– силно натоварени площи;
– критични и деформируеми основи;
– върху хидроизолационни покрития;
– върху циментови мазилки и замазки;
– гипсoкартон;
– стари керамични плочки и мозайки;
– силно натоварени основи и облицовки под постоянно напрежение;
– вътре и вън.

Надеждно лепило за камък и тежки облицовки.

Както професионалистите, така и любителите често прибягват до избора на тежки и широкоформатни облицовъчни материали, поради тяхната естетическа красота, усещане за провинциален дух или внушение за лукс, по-лесна поддръжка (по-малък брой фуги) и други.

Без значение дали става въпрос за гнайс, мрамор, гранитогрес, камък или други масивни материали, Терафлекс® Gold осигурява безкомпромисна якост на положеното покритие. Изпитаната надеждност на свръх якостното лепило и неговото универсално приложение позволяват сигурни резултати при полагане на порьозни облицовки като варовик или ниско водопоглъщащи като гранит.

За комфортна работа в бани и помещения и на открито.

Интериорните и екстериорни площи налагат различни изисквания към характеристиките на лепилото, с което се полагат керамичните облицовки и покрития. На първо място, това са високата устойчивост на влага, издръжливостта на тежки климатични условия и резки температурни изменения.

Безкомпромисното удовлетворение на тези особености прави Терафлекс® Gold – отлично средство за лепене на плочки и керамика върху почти всички видове основи, изложени на резки климатични промени, в т.ч. бани, балкони, тераси, покриви, цокли и други открити площи.

Гарантира стабилността на облицовката дори и при силно натоварени площи.

Най-фундаментално значимото свойство на едно лепило за плочки и керамика е способността му да гарантира стабилността на положената облицовка и нейната гарантирана издръжливост на структурни напрежения и вертикален натиск.

Изключително здравата връзка между основата и положеното покритие, постигана с Терафлекс® Gold, го прави подходящ за приложение при силно натоварени помещения като коридори, офиси, публични пространства, складове с тежки машини и оборудване и други.

Сигурно поведение при тънкослойно и дебелослойно лепене върху критични и деформируеми основи.

Нулевото плъзгане на лепилната смес, възможността за дебелослойно и тънкослойно лепене, удълженото отворено време и приложимостта при критични и деформируеми основи изкореняват нуждата от притеснения относно съвместимостта на Терафлекс® Gold с различните видове основи и техните особености.

Специфичните характеристики на продукта са гаранция за дълготрайни резултати при полагане на керамични облицовки върху площи с подово отопление, стари керамични и гранитогресни повърхности, гипсови и анхидратни замазки и други.

Перфектната комбинация на Терафлекс® Gold и системите за хидроизолиране под керамични облицовки на Марисан допълнително разширяват спектъра на приложение на продукта. Благодарение на това, сигурната защита и естетически издържаното изпълнение на влажните и мокри помещения става лесна и приятна задача.

ТЕРАФЛЕКС

Бялата разновидност на нашето професионално лепило за камък и тежки облицовки – Терафлекс® Gold Бял от своя страна,  позволява полагането на мрамор и всички видове прозрачни, полупрозрачни и светли мозаечни и стъклени плочки. Благодарение на факта, че лепилото не променя цвета на покрития от естествени камъни, се осигурява лесна възможност за придаване на автентично усещане и неповторим стил в дизайна на помещението.

Марисан

Марисан е модерна българска компания, която се гордее с богат и дългогодишен опит в производството на различни видове материали за строителството. За времето на своята дейност и развитие компанията се е утвърдила не само като един от лидерите на пазара, но и като коректен и надежден производител, предлагащ на своите партньори и на всички професионалисти комплексни и интегрирани решения в редица области на строителството. Непрекъсната изследователска работа и развойна дейност, извършвана в лабораториите и, които са в тясно сътрудничество с някои от водещите в световен мащаб лаборатории за изследване и разработка на строителни материали, гарантира безкомпромисното качество на продуктите под всички нейни марки – най-известните от които са Терафлекс, Термофлекс, Хидрозол, Газолит, Циментол, Терапор и др.

Прочетете също: