Laumans – четвърто поколение производители на глинени керемиди

Laumans

Според преданията, керемиди е имало още през 450 г. пр.н.е.  Видът на покривното покритие изпечено от глина се е утвърдил през вековете – днес е невъзможно дори да си представим строителния сектор без него. Компанията Laumans, със седалище в Брюген -Брахт близо до холандската граница, произвежда керемиди от глина в продължение на 125 години. Изпълнителният директор Джералд Лауманс управлява семейния бизнес вече четвърто поколение и се гордее, че тази година ще празнува 125-годишен юбилей.

Laumans

Началото на Laumans е поставено в Холандия, където прадядото на Джералд Лауманс започва да произвежда керемиди. Това е времето на индустриализацията и върху вноса на стоки в Германия са наложени наказателни мита. Поради тази причина Стефан Лауманс се премества в Германия и основава първата фабрика в Брахт през 1896 г. Различните поколения в семейството преодоляват препятствията на своето време – Стефан Лауманс е трябвало да стане първо германски гражданин и да изчака построяването на железница. Неговите синове Куирин и Ламберт са изправени пред предизвикателства като инфлация, икономическата криза и избухването на Втората световна война. Производството е могло да бъде възобновено едва след края на войната.

Laumans

Днес Стефан се бори с нови пречки. “Пазарът се променя и плоските покриви стават все по-популярни. Друга тенденция, която създава трудности на керемидената индустрия, е добилата сред архитектите популярност на бетонна керемида.

„Освен това компаниите имаха проблеми с качеството, тъй като производството току-що се преориентираше към тунелни пещи и това първоначално изискваше много опити и грешки, докато качеството се върне до желаното и необходимо ниво“, обяснява Лауманс.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: