Ларгото – разкопките под стъклен купол

От 20 август Ларгото става пешеходна зона, а реставрацията на археологическите находки тук ще се наблюдават през стъклен купол, съобщи министър Вежди Рашидов по време на проверката, която той направи на строително-монтажните работи на първия етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“. Очаква се в края на август т. г. едновременно да бъдат открити новата отсечка на софийското метро и археологическите нива под пл. „Независимост“ и под бул. „Княгиня Мария Луиза“, като според министъра със завършването на първия етап от проекта разкритията на археолозите до ЦУМ и експонирането на уникалното културно наследство на столичния град ще се превърнат в своеобразна атракция за всички жители и гости на София. Разкопките ще бъдат опасани със стъклени прегради. Той допълни, че църквите и римските мозайки, съхранявани в музеи при строителните дейности за метрото, ще бъдат възстановени на местата, където са открити от археолозите. Освен това на Ларгото ще има дръвчета, каменни пейки и осем площадки с мозайки, наподобяващи римските оригинали.

Идната седмица ще бъдат поставени стъклени прегради, а след това и пасарелки и около разкопките под бул. „Княгиня Мария Луиза“ при ЦУМ.

I-ят етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика” се финансира по ОП „Регионално развитие”.

Амбициозният проект предвижда пълна интеграция на археологическите останки от антична Сердика, средновековието и възрожденския период в едно цялостно пешеходно ниво на около 19 000 кв. м. Предвижда се да се свържат в единна структура новооткритите обществени сгради, главните улици на античния град – Кардо максимус и Декуманос максимус, безценни мозайки от средата на 4-и век и стенописи с вече експонираните отделни фрагменти от резервата „Сердика–Средец”.

Оперативна програма „Регионално развитие”, бенефициент е Министерството на културата. Реализацията на проекта ще протече в още два етапа: ІІ-ри етап – археологическите нива под пл. „Независимост” и под бул. „Кн. Мария Луиза” и ІІІ-ти етап – археологическите нива между бул. „Кн. Мария Луиза” и сградата на ЦУМ. Обектът трябва да е изцяло завършен през 2013 г., като столичани ще получат изключително красив музей на открито на площ от близо 19 000 кв. м.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: