pixel

Конституционният съд отмени таксата за ВЕИ централите

fotosolari

Конституционният съд отмени таксата от 20% върху приходите на слънчевите и вятърните електрически централи. Съдиите обявиха за противоконституционни точките от законите за държавния бюджет и енергията от възобновяеми източници, които налагаха таксата.

Решението е подкрепено от 10 от общо 12 конституционни съдии.

В края на миналата година депутатите окончателно гласуваха налагане на 20% такса върху приходите на производителите на енергия от слънце и вятър. Предложението бе направено от лидера на „Атака“ Волен Сидеров.

През януари президентът Росен Плевнелиев изпрати на Конституционния съд текстовете за въведената такса. Тогава Плевнелиев заяви, че въвеждането на такса само за производителите на електрическа енергия от слънчева и вятърна енергия създава различни правни условия за стопанска дейност и неравно третиране.

БФА приветства съдебното решение

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация (БФА) Меглена Русенова заяви, че решението на съда ще стабилизира енергийния сектор.

„Конституционният съд с решението възстановява върховенството на Закона в енергетиката и това решение на Конституционния съд ще стабилизира енергийния сектор, поставяйки го изцяло да работи в рамките на закона“, заяви Русенова, цитирана от БНР.

По думите ѝ КС отправя силен сигнал от България към всички чуждестранни инвеститори, че България вече е едно стабилно място за техните инвестиции и че Конституционният съд гарантира стабилността на договорите на инвестиционната среда в България.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: