pixel

Конопът в строителството на детска градина

Capatect

При строителството на новата детска градина и ясла в град Хелмонсодт (Горна Австрия) архитектурното бюро „Богенфелд“ отдава голямо значение на устойчивото строителство. Ето защо за изолацията на фасадата също беше избрано екологично решение: цялата повърхност беше облечена със студо- и топлозащитни конопени гипсови плочи.

Capatect

Гипсовата плоча с търговско наименование Capatect Hemp Massiv е специално разработена за порести тухлени стени. Най-голямото ѝ предимство е ненадминатата звукоизолация. Външна стена, облицована с тази гипсова плоча с дебелина 4 см, има до 13db по-добра звукоизолация от сгради с конвенционални системи, а в сравнение с изолационната мазилка – от два до шест пъти по-добри изолационни характеристики при същата дебелина. В този проект като горен слой е използвана декоративната и устойчива текстурирана мазилка Capatect PrimaPor K30, а финалният щрих е осигурен от водоотблъскващата фасадна боя Primasil от продуктовото портфолио на Synthesa.

Снимки: Capatect

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: