pixel

Кои видове жилища ще поскъпват през 2016 г.

imoti

Силното сегментиране на пазара на жилища тече вече шеста година. Именно поради това не е коректно да се прави генерална прогноза, че всички видове апартаменти във всички райони в София и по-големите градове ще поскъпват. С 5%-7% по-скъпо ще се търгуват апартаментите в сгради, които са добре поддържани, с добра функционалност и на предпочитана локация в столицата. „Предпоставките за ръст в активността и цените са ясно видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива. Възможно е да има известни разминавания в „комуникацията” между продавачи и купувачи”, казва Люба Атанасова, изпълнителен директор на „Имотека”.

Центърът и Младост ще са предпочитаните сред клиентите квартали в София за покупка на нов дом. Що се отнася до строителните предприемачи, то те ще се насочат към южните столични квартали, тъй като в централната градска част се наблюдава дефицит на парцели за застрояване. „Интересът към места като Докторска градина, ул. „Съборна”, района на НДК, пресечните на бул. „Витоша” се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали”, казва Атанасова.

Не само комуникативността, но и доброто вътрешно разпределение, спомагат за по-силен интерес към жилища в централната градска част. Продължава и тенденцията към увеличаване на търсенето на апартаменти с три спални. „През последните месеци имахме много случаи, които търсят именно такъв тип имоти, но въпреки това все още няма активно предлагане. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания”, казва изпълнителният директор на „Имотека” и съветва инвеститорите, които тепърва проектират и започват изграждането на нови жилищни блокове, да помислят за повече функционалност и предлагането на 4-стайни апартаменти, съобщават fakti.bg.

Другият акцент от последната една година са жилищата „на зелено”. Прогнозите са, че те ще се увеличат. Покупките за инвестиция също ще нараснат, но основният процент клиенти ще остане този, които придобива имот с цел живеене и подобряване на условията на живот. Средните цени, за които ще се сключват сделки, ще са между 75 000 EUR и 125 000 EUR. Това се отнася за по-желаните и престижни райони.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: