pixel

Foster + Partners и BIG съживяват Турция след земетресението

Türkiye Design Council

Съветът за проектиране на Турция (TDC) събра 13 проектантски практики, сред които Foster + Partners и Bjarke Ingels Group, за да допринесат за съживяването на историческата провинция Хатай – район, който пострада сериозно от земетресението с магнитуд 7,8 през февруари тази година. Foster + Partners е избрана да ръководи проектирането и планирането на новия генерален план на град Антакия, известен в древността като Антиохия, а няколко други бюра, сред които турските практики DB Architects и KEYM (Urban Renewal Center), ще работят заедно за създаването на визия за възстановяването на града. Очаква се генералният план да бъде разкрит в своята цялост през 2024 г.

Вследствие на опустошителното земетресение около 80% от централната част на град Антакия е разрушена. Историческият град, който е столица на провинция Хатай в югоизточна Турция, е описан като мозайка от археологически обекти и исторически религиозни елементи. Целта на интервенциите е да се създаде по-издръжлив и устойчив град, като същевременно се запазят неговото 2300-годишно културно наследство и идентичност, включително двете значими селища – Селевкия Пиерия и Антиохия.

Плановете включват и възстановяването на важни обекти като базара Узун, църкви, джамии, бани и синагоги, които бележат силуета на историческия град и утвърждават неговата култура на толерантност и приобщаване.

Türkiye Design Council

Природни дадености като равнините на река Аси също ще бъдат взети под внимание, тъй като усилията за подпомагане се стремят да осигурят жизнеността на региона и да създадат пример за проектиране и ревитализация в контекста на събитията след бедствие.

През вековете регионът Хатай е бил сериозно засегнат от земетресения, което е довело до последващи периоди на просперитет и упадък. В днешно време Хатай представлява важна връзка между Сирия и други части на Турция.

Земетресението през февруари засегна сериозно региони в централна Турция и северозападна Сирия, превръщайки се в едно от най-опустошителните природни бедствия, засегнали региона през последните години.

През тази година бяха регистрирани още няколко природни бедствия по света, включително ново земетресение в планинската верига на Атлас в Мароко и бури, довели до разрушаване на язовири и наводнения в Северозападна Либия. Макар че градовете не могат да защитят напълно своите жители при подобен тип бедствия, съществуват няколко стратегии, които могат да помогнат за смекчаване на последиците и за създаване на по-устойчива градска среда в условията на променящите се климатични модели и сеизмична активност.

Снимки: Türkiye Design Council

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: