pixel

Клиентите търсят комфортното жилище

комфорт

Въпросът пред всеки, който е решил да стане собственик на жилище в България, е дали да се ориентира към ново или старо строителство. Някои казват, че старото строителство е по-качествено. Други са привърженици на мнението, че новите технологии в сектора си заслужават парите, които ще даде купувачът. „Истината е, че това, което търсят клиентите е комфорт. Интересът е насочен предимно към двустайни апартаменти, но предпочитат те да са  с отделна кухня, а не бокс в ъгъла на хола. Дневната е добре да бъде по-голям, да има място, където децата да си играят, а не обитателите да не могат да се разминат”, каза в предаването „На ръба” по Канал 3 Милена Богданова, главен редактор на сайта за недвижими имоти imot.bg.

Сред предпочитаните райони в столицата е квартал Младост. С изграждането на метрото в момента и появилата се информация за покупката на „Аско Деница” от една от най-големите турски компании – „Гаранти коза”, както и разположения в тази част на столицата Бизнес парк София, жилищният комплекс определено е предпочитано място за живеене. Предлагането там е ограничено, а търсенето продължава да се повишава. По данни на imot.bg средните цени на квадратен метър се движат в широкия диапазон между 600 и 800 EUR, а на места при ново луксозно строителство сделки се сключват и на 900 EUR/кв.м.

Преобладаващата част от клиентите предпочитат да купят жилище без помощта на кредит. В случаите, когато се стигне до покупка на апартамент чрез банков заем, то той е средно около 30 000 EUR за големите градове, като в столицата средното ниво е 40 000 EUR. „Истината е, че клиентите не обичат на днешно време да задлъжняват, тъй като се чувстват доста несигурни. Виждаме висока безработица, виждаме какво се случва по улиците на София и страната. Хората предпочитат да не задлъжняват. Факт е обаче, че тези, които имат нужда и са живели досега под наем, точно заради това, че националната статистика показва, че цените на имотите се стабилизираха (последните две тримесечия имаме спад от 0.1% за цялата страна спрямо предходните тримесечия) и наистина дъното е достигнато, прибягват до покупка на имот и то с помощта на ипотечен кредит”, каза Тихомир Тошев, изпълнителен директор на консултантската компания „КредитЦентър”.

2013-а вероятно ще завърши с лек ръст на цените при жилищните имоти, който ще е в рамките на 2%-5%. Поради силното сегментиране на пазара на места обаче ще се наблюдава и спад, който едва ли ще надвиши 5%.

Източник: fakti.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: