pixel

Китайци проявяват интерес към АМ ”Черно море”

черно море

Китайски инвеститори проявяват интерес към магистрала “Черно море“*. Строежът й може да започне най-рано след две години.

Това стана ясно от министъра на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, която бе на международна конференция на тема: „Черноморският автомагистрален пръстен – предизвикателства и перспективи“ в Бургас.

Тя не даде повече подробности за интереса на китайските инвеститори. През септември премиерът Пламен Орешарски бе на посещение в Китай и обясни, че оттам има интерес за стоителство на инфраструктура.

Министър Терзиева каза още, че за проекта за магистрала „Черно море“ ще се търси публично-частно партньорство, а в момента е на етап „предпроектно проучване“, предаде БТА.

Необходимо е обаче да бъдат извършени оценка на въздействие върху околната среда, отчуждителни процедури и да се намери подходящият инвеститор. Така след две години може да бъде започнат строежът на пътя.

Миналата година България предложи на Катар публично-частно партньорство в проекта за строителство на магистралата от Варна до Бургас, за която не може да бъде осигурено европейско финасиране.

Катарската страна поиска минимум 14% възвращаемост, ако се включи в проекта за магистрала.

Инж. Стефан Чайков, председател на Управителния съвет на Агенцията „Пътна инфраструктура“, каза, че за строителството на автомагистрала „Черно море“ у нас ще са необходими около 240 милиона евро.

В отговор на въпрос Терзиева каза, че се проектира четирилентовият път от Бургас за курорта „Слънчев бряг“.

Тя коментира и изготвянето на кадастрална карта за плажовете. По думите й според специалисти от БАН всяка част от ивицата ни е зараждаща се дюна „и това трябва да се изчисти, иначе нито един от плажовете ни няма да може да бъде използван по предназначение“.

*Автомагистрала „Черно море“ трябва да свързва градовете Варна и Бургас, като се движи панорамно покрай Черно море. Тя е част от паневропейски транспортен коридор 8 (Дуръс – Тирана – Скопие – София – Бургас – Варна). Общата дължина на участъка Бургас-Варна е 103 км.

До 1980 г. са завършени 10 км от отсечката, която започва от Аспаруховия мост във Варна и завършва преди село Приселци.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: