pixel

Катедралата Нотр Дам възстановява дървения си покрив

notre dame

На 15 април 2019 г. в прочутата катедрала „Нотр Дам“ в Париж избухва опустошителен пожар. Той нанася значителни щети на историческата постройка, която е забележителност на града и символ на френската готическа архитектура. Катедралата е в процес на реставрация и е на път да отвори врати за посетители отново през 2024 г. По време на процеса на реставрация са обсъждани методиките за почистване на интериора ѝ, дограмата ѝ е изцяло подменена, а датата на завършване остава декември 2024 г.

notre dame

Етапът на почистване на интериора в Нотр Дам се проведе през втората половина на 2022 г. Процесът започна с нанасянето на латексова паста върху всички вътрешни каменни елементи. Когато латексът е отлепен няколко дни по-късно, от стените се премахват прахът и мръсотията, което прави стените „светещи“. Въпреки че почистването е изключително успешно, много критици твърдят, че резултатът от пастата не съответства на първоначалното състояние на катедралата. Освен това те смятат че това е „изкривяване“ на 850-годишната реликва и католическата традиция.

Опустошителният пожар през 2019 г. унищожава сложната покривна конструкция на обекта на световното наследство. Всъщност, поради голямото количество дървен материал, използван в покрива, той е бил наричан La Forêt, на френски – Гората.

notre dame

Тази покривна конструкция представлява сериозен проблем, като някои твърдят, че е просто невъзможно да бъде възстановена поради големия брой дървета, използвани за изграждането ѝ.

 Реставраторите се обръщат към занаятчиите в Guédelon – строящ се замък на 2 часа южно от Париж, където дърводелците се обучават в обработка на дърво по средновековни методи. Проектът Guédelon е археологически експеримент – замък, построен само с наличните през Средновековието инструменти и методи и с материали от местен произход. Днес Guédelon играе непредвидена и жизненоважна роля за възстановяването на La Forêt в Нотр Дам.

notre dame

През февруари 2023 г. е издигнато скелето, с което започва процесът на реставрация на прословутата кула от XIX век. Проектирана от архитекта Юджийн Виоле-ле-Дюк, дървената кула е един от най-ярките моменти от пожара през 2019 г. Всъщност кулата е била в процес на реставрация, когато избухва пожарът. От същите оригинални материали е изработена идентична версия. За новата структура са намерени 1400 френски дъба и тя ще бъде възстановена точно според чертежите на Виоле льо Дюк. Целта според официалния доклад е тя да бъде изработена с „автентичността, хармонията и съгласуваността на този шедьовър на готическата архитектура“.

Снимки: Shutterstock

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: