pixel

Къси съединения са причинили взрива в бургаския трафопост

трафопост

Източник: publics.bg

Окръжната прокуратура в Бургас оповести заключенията на двете най-важни експертизи, които дават яснота за причините за взрива в трафопост в жилищна сграда на 16 октомври, съобщиха БНТ и Burgas24.bg.

Според заключението от електротехническата експертиза възникналият взрив се дължи на частични къси съединения в намотките на трансформатора, като маслото в казана е започнало да кипи.
„Това е предизвикало спукване на единия от високоволтовите предпазители, откъдето излиза голямо количество маслени пари и в комбинация с кислорода от въздуха се е образувала взривна смес“, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в морския град Красимира Кателиева.
Тази експертиза потвърждава една от първите версии на разследващите, че става дума за отделени газове от самия трансформатор.
„Заключението на втората експертиза е, че наличното в трансформатора масло се е загряло до 600 градуса по Целзий, което е температура много над максимално допустимата“, допълни Кателиева.
До седмица трябва да бъде изготвен окончателният доклад, който да даде становище какво е довело до неизправността на трансформатора.
От прокуратурата уточниха, че в кръвта на двамата служители на EVN, които в нощта на инцидента са били на мястото на взрива, не е открито съдържание на алкохол. Очакват се резултатите от пробите за наличие на наркотици.

Вече e започнало укрепване на сградата, пострадала от взрива. При експлозията на съоръжението с мощност 400 киловолт ампера в кооперацията на ул. „Хан Крум“, два апартамента бяха напълно унищожени, на няколко други бяха нанесени много щети, изпочупени бяха и прозорците на околните сгради. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, също бяха напълно разрушени

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: