pixel

Как строителните фирми могат да намалят въглеродния отпечатък

Atlas Copco

Строителните обекти се подготвят за енергийния преход: Atlas Copco показва нови устройства за съхранение на енергия, електрически компресори и генератори на енергия.

Недостиг на енергия, високи цени на горивата и затруднения в доставките на дизелови двигатели с ниски емисии: в момента строителните фирми са изправени пред много предизвикателства. Наскоро Atlas Copco показа как те могат да бъдат решени в кариера във Вупертал. Резюме: съвременните системи за съхранение на енергия, електрическите компресори и слънчевите осветителни кули помагат на крайните потребители да намалят разходите и да управляват по-добре пиковите натоварвания.

Нови системи за съхранение на енергия и електрически компресори, соларни осветителни стълбове и решения за отводняване бяха акцентите на двудневното събитие, организирано от Atlas Copco Power Technique в началото на юни в кариерата в Отелсхофен на Kalkwerke H. Oetelshofen GmbH & Co. KG във Вупертал. 180 търговци и крайни клиенти от Германия, Австрия и Швейцария, както и от Белгия и Нидерландия обсъдиха предизвикателствата на енергийния преход и недостига на енергия, нарастващите разходи за дизелово гориво, алтернативните варианти на задвижване и възможностите за икономии – винаги с оглед на последиците за техните строителни обекти и оборудване.

Първият ден беше запазен за търговците: Atlas Copco представи новите си продукти в шатра над кариерата и анонсира предстоящите разработки. Търговците имаха възможност да се запознаят със своя доставчик. През втория ден крайните клиенти също се включиха в откритата демонстрация на живо в подземния етаж на кариерата. Те успяха да тестват обстойно всички машини в станциите „Строителна площадка“, „Кариера“ и „Съхранение на слънчева енергия“.

Голяма система за съхранение на енергия, представена за първи път пред публика

Основната тема беше енергийният преход и възможностите за използване на алтернативни енергийни източници за работа на строителните обекти. Atlas Copco показа взаимодействието на системите за съхранение на енергия с електрически компресори и соларни осветителни стълбове. Много място заема и съхранението на енергия за отложено във времето използване на строителната площадка. За първи път в Германия Atlas Copco представи в експлоатация своя голям контейнер за съхранение на енергия – ZBC. Бяха показани и по-малките братя от серията ZBP. Според производителя всички устройства за съхранение на енергия с техните литиево-йонни батерии поставят нови стандарти по отношение на устойчивостта, гъвкавостта и удобството за потребителя. В същото време не се допуска компромис с производителността, уверяват от Atlas Copco. Акумулаторите са идеални решения за малки компании с нужда от интелигентно управление на енергията, както и за големи приложения с няколко единици. И двете серии повишават ефективността и в много случаи могат да намалят емисиите, казват от Atlas Copco.

Atlas Copco

Шведските системи за съхраняване на енергия имат два режима на работа: островен режим за използване като самостоятелен източник на енергия и хибриден режим за комбинирана работа в комбинация с всеки дизелов генератор. Това позволява на крайния потребител да управлява по-добре пиковите натоварвания, например в средата на деня, когато строителната площадка е оживена и по едно и също време работят голям брой уреди, консумиращи електроенергия. Системата за съхранение на енергия от батерии от своя страна може да покрие безшумно нуждите от енергия през нощта. „Във все повече индустрии устойчивостта е по-важна от всякога“, казва Владимир Козловски, управляващ директор на Центъра за клиенти на Atlas Copco Power Technique за Западна Европа. „С нашите нови решения потребителите могат да подобрят своя въглероден отпечатък, да намалят общите разходи за притежание и да станат по-бързо печеливши.“

Цените на дизела и затрудненията в доставките изискват преосмисляне

За потребителите, които все още предпочитат дизелово задвижване, Atlas Copco представи своите ориентирани към бъдещето компресори и генератори на електроенергия с двигатели Stage V с ниски емисии. Въпреки това производителят призна по време на събитието, че пазарът на двигатели от етап V е почти изпразнен; в момента търсенето значително надвишава предлагането. По този начин – и с оглед на нарастващите цени на горивата – строителните фирми понастоящем са изправени пред сериозни предизвикателства. От гледна точка на Atlas Copco тези събития показват колко е важно да се откриват нови пътища с електрическите задвижвания и системите за съхранение на енергия или поне да се отваряме към тях.

Шведската корпорация вижда себе си в бъдеще най-вече в ролята на консултант, който да подпомага своите клиенти в ефективното използване на енергийно оборудване и да прилага оптимално управление на енергията на строителните обекти. В този контекст все по-важно е да се използват алтернативни технологии за задвижване. Atlas Copco вече предлага електрически и дизелови версии във всички продуктови гами, а в някои случаи дори оборудване, задвижвано от слънчева енергия.

Малки и големи дренажни помпи

Не на последно място трябва да се спомене и технологията за отводняване. По време на събитието в кариерата Отелсхофен Atlas Copco представи множество помпи около три водни басейна. Моделите варират от малки преносими моторни помпи до най-голямата в момента помпа за отводняване в серията – PAS 300, чийто максимален дебит е 2100 м³/ч.

Програмата беше допълнена с демонстрация на живо на ръчни инструменти за къртене и представяне на решения за свързаност, като FleetLink (за дистанционно наблюдение на машинния парк) и Power Connect (за по-лесна поддръжка апликацията предоставя достъп до техническите данни на мобилни компресори, генератори на енергия, осветителни стълбове, ръчни инструменти и помпи).

Снимки: Atlas Copco

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: