pixel

Как ще изглеждат 7-те нови метростанции

metro

След година в столичното метро ще има вече и живи дървета. Те ще красят новата станция при летището и ще създават настроение на идващите и пристигащи в страната. Най-атрактивната част от строителството на подземната железница – вътрешното оформление на седемте нови станции, четири до летището и три до Бизнес парка в „Младост 4″ – започва на 1 юни, съобщи за „Преса“ директорът на „Метрополитен“ Стоян Братоев.

Идеята да представи пространството на станциите „Александър Малинов“ като зелена гора, „Акад. Александър Балан“ като част от градския пейзаж и да вкара за първи път четири огромни саксии с вечнозелени дървета е на Ирена Дерлипанска.

Перонът на станцията при летището е с дневно осветление и ще можем да се грижим целогодишно за тях, уточни Стоян Братоев.

Танко Серафимов е архитектът, който е предложил  следващата наземна станция след летището – „Софийска Света гора“, да бъде в актуалния стил хайтек. Там липсата на декорации ще бъде компенсирана с игра на светлината върху стъклените, хромираните и металните повърхности.

Оригинално платно от печена керамика, изобразяващо езеро с водни лилии, ще радва естетите в кв. „Дружба“. Негов автор е арх. Красен Андреев, чието дело е оформлението и на станциите „Сердика“ и „Софийски университет“.

Най-екстравагантна в отсечката до летището ще е станция „Искърско шосе“. Предложението да е цялата в лилаво е на Константин Косев, който е проектирал преди това станциите „Джеймс Баучър“ и „Цариградско шосе“.

Разноцветните геометрични фигури на станция „Бизнеспарк“, символизиращи точността като елемент на успеха в бизнеса, са идея на Елена и фарид Пактиавал. Те са и авторите на станциите „НДК“ и „Европейски съюз“.

Оригинални ще са и пейките – чакащите на станцията на летището ще седят върху гранитни блокове с облегалки от неръждаема стомана, а на „Софийска Света гора“ пейките ще са дървени върху бетонова основа.

Стълбищата за метроспирките ще бъдат покрити с козирки, които да пазят от дъждовете и от на-вяванията на сняг. Ще има и по два входа с асансьори за инвалиди.

Седемте станции ще бъдат видени за първи път от столичани на 25 април 2015 г.

Източник: dir.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: