pixel

Как луксозните хотели и селското стопанство могат да се съчетаят

Steirereck

Като част от изследователската програма „Град на бъдещето“ на Федералното министерство за опазване на климата, околната среда, енергетиката, мобилността, иновациите и технологиите, експертите на Steirereck Stadtpark GmbH, заедно с архитектите от PPAG, поеха предизвикателството да свържат изживяването сред природата с изискан, съвременен гастрономически бизнес в рамките на хармонично цялостно решение, както в архитектурно, така и в концептуално отношение.

Между общините Турнау и Санкт Лоренцен в долината Мюрцтал, на идилично място на високия 1059 м алпийски проход, гостилница „Steirereck am Pogusch“ ви кани да спрете, за да хапнете.

Фактът, че проектантите от PPAG са успели да реализират една изключителна детайлност, чак до мебелите, се дължи, от една страна, на внимателния подбор на мотивирани и талантливи занаятчии, а от друга – на разбирането на самия клиент. Понастоящем комплексът включва ферма, електроцентрала на биомаса, луксозен хотел и заведение за хранене.

Детайли като специално проектирани, органоморфни дръжки на вратите, 3D отпечатани умивалници и завеси от дървени ламели придават на проекта измерението на един вид ултрамодерно произведение на изкуството, което въпреки това е здраво вкоренено в региона и естествения пейзаж.

Тъй като странноприемницата и награденият ресторант безгрижно съчетават висша кухня и земност, проектът доказва, че устойчивото селско стопанство и луксозните хотели не трябва да се изключват взаимно, а дори могат да се обогатяват взаимно.

Оранжерии

Този подход е най-впечатляващ, когато се вгледате по-отблизо в оранжериите. Надморската височина представлява особено предизвикателство при изпълнението. В крайна сметка архитектите решават да проектират един от обектите като „студен“ и един като „топъл“, в зависимост от по-нататъшното им използване. По-голямата студена оранжерия с минимална температура около точката на замръзване се използва за отглеждане на растения през цялата година. Нестандартните гости могат да очакват също толкова нестандартно настаняване тук, включително специална зона за къпане. В топлата оранжерия обаче температурата е около 22°C. Тук ще откриете – така да се каже, задкулисието на кухнята – билкова градина и лабораторията за гастрономически идеи. Двете оранжерии са свързани отдолу чрез атриуми с куните и предлагат на служителите работни места с пряка дневна светлина и високо качество на пространството.

Съществуващата сграда, части от кухнята, каменната къща от 17-ти век и дървената къща са умишлено освободени от стария баласт и допълнени с индивидуални приспособления и мебели. Нов бар и кухня с голям грил са сърцето на атмосферата в къщата.

Steirereck

Концепция за устойчивост

PPAG поставя допълнителен акцент върху доставката на възобновяема енергия. Благодарение на иновативно системно решение е постигнат плюс енергиен стандарт за цялата локация. Съществуващите системи за захранване (150 kW система за дървесни стърготини, 100 m² слънчева топлинна система и 5 kWp фотоволтаична система) формират основата. Новите сгради са проектирани в съответствие с нискоенергийния стандарт, като в някои случаи са използвани компоненти за пасивни сгради. Контролираната вентилация с възстановяване на топлината е стандарт навсякъде. Топлината се отделя чрез нискотемпературни системи (подово и стенно отопление). Оранжериите са проектирани по висок топлинен стандарт. Съществуващите сгради, които са в много добро топлинно състояние (50 kWh/m²a), са оборудвани с контролирана вентилация и рекуперация на топлина. За да намали потреблението на ресурси, „Steirereck am Pogusch“ разчита на производство на храни на място, което се основава на принципа на кръговата икономика и включва аспекти като компостиране. При избора на строителни материали архитектите са предпочели екологичните варианти пред конвенционалните материали. Според PPAG новата концепция води до почти енергийно самодостатъчен, спестяващ ресурси хотелски проект, въпреки изолираното местоположение в планината.

Гастрономия на бъдещето

Като част от изследователската програма „Град на бъдещето“ на Федералното министерство за опазване на климата, околната среда, енергетиката, мобилността, иновациите и технологиите, проектът цели да допринесе за развитието на устойчиви структури. В допълнение към високото ниво на ресурсна и енергийна ефективност, фокусът е върху увеличеното използване на възобновяеми енергийни източници и високото качество на живот. Целта на програмата обаче е и да засили международната конкурентоспособност на австрийските компании. В този смисъл „Steirereck am Pogusch“ се явява образец и стимул за подражание.

Снимки: Hertha Hurnaus

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: