Как да редуцираме разходите за топла вода до 30% в жилищните комплекси?

hoval

Жилищните сгради с локално отопление често се сблъскват със сравнително високи сметки поради консумацията. Нуждата от топла вода е голяма и в същото време променлива и това се превръща в проблем. Това генерира основните разходи и потребителите са принудени да плащат високи сметки.

hoval

В ерата на новите, иновативни и енергийно-ефективни решения, които свеждат до минимум топлинните загуби се използват възобновяеми източници на топлина, извличащи енергия от природната енергия. Тъй като нуждата от БГВ (битова гореща вода) е почти постоянна през цялата година,  човек трябва да използва енергията, която може да се извлича постоянно и която е на разположение в дадената местност. Това може да бъде слънчева енергия, която въпреки различната си интензивност е целогодишна и е навсякъде. Тя може да се използва свободно дори и през зимата, в хубави слънчеви дни, с помощта на слънчеви колектори. Те са популярен възобновяем източник на енергия и позволяват да се покрие до 40-80% от търсенето, в зависимост от месеца и са с относително нисък обем на инвестициите. Това  позволява да се намалят значително разходите за подгряванена БГВ и в същото време са екологични. Потреблението на битовата гореща вода е различно през денонощието, но се предполага, че пиковото потребление на вода е вечер, за това е добре да има правилно подбран бойлер или буфер за акумулиране на топлата вода.

Как работят соларните панели?

Соларните колектори събират слънчева енергия, докато слънцето грее през деня, за това е необходим бойлер или буфер за съхранение на горещата вода и  позволяващ бързото ѝ използване, когато е необходимо. Капацитетът на резервоара зависи от броя на жителите и количеството на водата, която е консумирана от тях през деня. Изолацията и начинът на свързане със соларната система са много важни, за да може да се запази максимално дълго акумулираната топлина.

hoval

Ако не е възможно да се използват слънчеви колектори поради ограничената възможност  за монтиранатето им върху покрива на сградата, тогава за затоплянена БГВ трябва да се използват други  възможно най-ефективни топлоизточници. Изборът на този топлинен източник, който да постига максимална ефективност и икономия също е от значение. Най-доброто решение тук е газов кондензен котел UltraGas.

hoval

Какво трябва да знаете преди да инвестирате в соларна енергия?

Слънчевите колектори са изключително  подходящо решение,  защото са ефективни и в същото време щадят околната среда. Но това е така само тогава, когато се проектират и планират правилно с максимално използване на слънчевата енергия.

hoval

Едни от основните характеристики, които са важни за слънчевите колектори са площта им да бъде с възможно най-голяма абсорбция и да имат минимално отражение. Колекторите UltraSol отговарят на тези изисквания, като за целта е използвано стъкло с антирефлексно покритие,  под което е разположен абсорбера – медна серпентина. Абсорберът трябва да заема максималната възможна повърхност, за да има по-голяма площ. Под него има изолация от минерална вата, която предпазва колектора от прекомерни загуби на топлината към повърхността, на която е монтиран – например покривна равнина.  Това е изключително важно, тъй като количеството енергия, която ще бъде прехвърлена към системите за гореща вода зависи от това. През лятото няма нужда от отопление в сградата и колекторите имат възможността да произведат най-много енергия, затова  те се използват главно за  целите на БГВ (гореща вода). В преходните периоди, както и през зимата, когато не е топло, но времето е слънчево, колекторите могат да се използват с цел подпомагане на отоплението в сградата, като това може да достигне около 20-50%, в зависимост от географското разположение.

Ето и малко повече информация за слънчевите колектори на Hoval

Слънчевите колектори UltraSol се произвеждат във фабриката на Hoval във Вадуц, Лихтенщайн и са проектирани да отговарят на всички съвременни изисквания, особено когато става въпрос за високо качество, максимална ефективност и лесен монтаж. Имат гарантирана ефективност и сертификат Solar Keymark.

Колекторите UltraSol са два типа UltraSolс ефективност 85,1% и UltraSol Eco, които са икономичната версия и са с ефектинвост 79,7%. На външен вид са еднакви, разликата е в площта на медната серпентина вътре в соларите. Соларите могат да са в два варианта: хоризонтален, вертикален. Дизайнът и материалите са подбрани от Hoval така, че да се постигне минимална височина на конструкцията (само 54 mm), както и изключително малко тегло 39 kg. Благодарение на лесната система за монтаж и хидравлично свързване, двата типа колектори са подходящи за всякакъв вид монтаж – на покрива, в покрива, на плосък покрив или на свободно стояща конструкция.

Красиви, тънки, леки

Новият продукт на Hoval е с ултра леката безшевна алуминиева рамка aluFrame, чрез която колекторите се закрепват здраво и са напълно водонепроникаеми. И за да се представят още по-добре HovalUltraSol са снабдени със специално антирефлексно покритие върху стъклото (за тип UltraSoleco не е налично), чрез което отблясъците са отстранени. Новата гама колектори не само че има всички необходими качества, но е и много красива.

Hoval предлага експертен опит, от който проектанти и инсталатори наистина могат да се възползват и който е един от ключовете не само за запазване ниска консумация на енергия, но също така и намаляване на разходите и времето. Благодарение на това, че компанията предлага системно решение, имаме възможността да интегрираме колекторите UltraSol към отоплителната система с максимална ефективност – и нещо повече, от един доставчик получавате всички необходими съоръжения (включително монтажни хидравлични комплекти, фитинги, бюфери, допълнителни източнитци на топлина за по-студените дни в годината, както и системата за управление на слъчевата инсталация).

UltraSol – стилен дизайн и лесен монтаж

Няма прекалено големи или прекалено малки приложения. Благодарение на гъвкавата монтажна и хидравлична система, подходяща за всички приложения, UltraSol предлагат широко решение за приспособяване към различни изисквания: вариращи от слънчево затопляне на водата в жилищни сгради до соларни инсталации в производствени сгради.

UltraSol – един за всички монтажи

hoval

В днешно време колекторите придават интересен архитектурен вид и красив дизайн на сградата.Те се поставят не само на покрива на къщата, но и на веранда, в градината или във вътрешен двор. Двата вида колектори от гамата UltraSol могат да се монтират в различните варианти. Без значение от пространството или как трябва да се позиционира колекторите, гъвкавият и бърз монтаж е гарантиран, благодарение на стандартизираната концепция на Hoval.

Вграден в покрива монтаж

Колекторите UltraSol са вградени в покрива на къщата и се сливат с цялостния облик на сградата. Системата е подходяща за монтаж на нови сгради или на ремонтирани.

hoval

UltraSol монтаж на покрива: специалната конзола е гъвкава, регулируема и фиксирана под керемидите директно върху покривните летви.

Монтаж на покрива

Монтажът на покрива е идеалният монтаж, тъй като не са необходими никакви реконструкции или промяна на структурата на покрива. Монтажните скоби могат да бъдат позиционирани по няколко начина и се фиксират директно към покривните летви под керемидите.

Монтаж на плосък покрив

hoval

Монтаж на повдигаща рамка и монтаж с бетонов фундамент

Монтажът на плосък покрив се извършва чрез използването на бетонов фундамент или чрез закрепващи стойки. Този метод се прилага, когато наклонът на покрива е много малък. В зависимост от приложението на системата дали е за отопление или топла вода за битови нужди, може да бъде избран ъгъл на монтаж от 30 до 60°.

Затопляне на вода със слънчеви колектори

Модерните компактни соларни системи на Hoval могат да покрият 80% от нуждите за битова гореща вода на четири членно семейство. Този тип система може да се комбинира със стандартна отоплителна инсталация. Нейният лесен монтаж и компактни размери я правят идеална за реновиране на сгради.

1. Слънчеви колектори;
2. Бойлер със соларна арматура;
3. Допълнителен топлоизточник – котел или термопомпа;
4. Консуматор на топла вода.

На графиката е показано процентното съотношение при разположението на слънчевите колектори.

За да бъдем максимално полезни  може да видите и видео материали с демонстрация за монтаж.

Монтаж върху керемиден покрив, без задигане

Монтаж върху керемиден покрив, със задигане

Вижте как се произвеждат слънчевите колектори UltraSol в полите на Алпите, в завода ни във Вадуц.

И на края малко ведро настроение с колегите ни от Hoval Italy.

Свържете се сега с експертите Ховал и вземете най-добрата оферта за Вас или Ваш клиент, или направете безплатна консултация относно соларните колектори.

Ховал

Hoval проектира и произвежда цялостни системи за отопление на жилищни и нежилищни сгради, като кондензни газови котли, газо-нафтови котли, котли на биомаса, термопомпи, слънчеви колектори, бойлери и буфери, както и широка гама от вентилационни рекуперативни системи и децентрализирани климатични апарати. Централата на Hoval е във Вадуц, Княжество Лихтенщайн. Днес Hoval предлага широка гама от отоплителни, вентилационни и климатични системи, които участват в комплексни и индивидуални системни решения с оптимален комфорт за всички видове сгради.

Прочетете също: