pixel

Как да облицоваме основи от гипсокартон или гипсофазер с плочи?

вебер

Източник: Вебер

Гипсокартонът и гипсофазерът са често използвани в строителството материали поради удобството и бързината на работа с тях. Основната съставка на тези плочи са гипс, хартия (или целулозни влакна) и пластификатори. Естеството на тези материали поставя следните проблеми при полагането на плочки:

Леките стени и обшивки не са достатъчно масивни

гипсокартон

Стените с обшивка от плочи гипсокартон/гипсофазер нямат масивността и солидността на зиданите стени. При натиск в леките стени се наблюдава известно огъване и деформация. При определени условия е възможна и появата на вибрации.

Влагата разрушава гипсокартона

Плочите от гипсокартон или гипсофазер са податливи на влиянието на влагата. С времето тя ги разрушава.


Понижена товароносимост

Леките стени и обшивки от гипсокартон и гипсофазер имат ограничена товароносимост. Максималното тегло на положеното върху тях покритие не трябва да надхвърля 32 kg/m².

Ограничен размер плочки

При полагане на по-голям размер плочки лепилото под тях изсъхва по-бавно. Това овлажнява гипсокартона и може да го повреди. Допълнителна трудност идва от много ниската адхезия на лепилата на циментова основа към гипсокартон и гипсофазер.

РЕШЕНИЕ!

Използвайте лепилото weber.col Флекс и фугиращите смеси weber.color Комфорт (1–6 mm) или weber.color Перфект (2–20 mm). Те притежават голяма остатъчна еластичност след втвърдяване и предотвратяват напукване на лепилния пласт и отлепване на плочки.

гипсокартонената основа

1. Проверете устойчивостта на гипсокартонената основа. Тя не трябва да поддава при натиск, фугите между плочите и отворите над главите на винтовете трябва да са добре запълнени с пълнител, фугите откъм тавана и ограждащите масивни стени да са запълнени с еластична силиконова паста. Препоръчва се всички технологични фуги между гипсокартоновите платна да се армират със стъклотекстилна мрежа и лепило weber.col Флекс, weber.col Флекс Бял или weber.col Комфорт Флекс по цялата им дължина, с ширина около 15 cm. Изчаква се поне 24 часа, за да изсъхне армиращият слой лепило.

2. Грундирайте с weber.prim 801 с валяк или с четка. Изчакайте да изсъхне поне 3–4 часа. Лепило weber.col Флекс, weber.col Флекс Бял или weber.col Комфорт Флекс се нанася равномерно върху плочите гипсокартон с назъбена маламашка с размер на зъбите минимум 6 х 6 mm.

3. При плочки с размер над 30 х 30 cm лепило се нанася на тънък пласт и върху гърба им.

4. Поставете плочката и я притиснете към точното й място. Използвайте гумен чук, за да фиксирате плочката и да отстраните въздуха под нея. Оставете фуга с ширина минимум 3 mm между плочките. Изчакайте минимум 24 часа за пълното изсъхване на лепилото, преди да пристъпите към фугиране. Това време може да се удължи, ако се полагат плочки с размер над 20 х 20 cm или при основа от влагоустойчив картон.

5. Използвайте фугиращите смеси weber.color Комфорт (при фуги 1–6 mm), weber.color Перфект (при фуги 2 –20 mm).

продукти

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: