pixel

Изваяна варовикова фасада за бутика на Rolex в Торонто

Partisans

Архитектурното студио Partisans от Торонто е използвало параметрично моделиране, за да създаде вълнообразна каменна витрина на магазин на луксозната марка часовници Rolex.

Последното приложение на техниката за дигитално моделиране и изработка на Partisans доведе до извайването на скулптурна фасада, която обгръща партерния етаж на високата сграда на Bloor Street в центъра на Торонто.

Студиото работи с италианския архитект Артуро Тедески по проекта, който има за цел да придаде на магазина присъствие и да му позволи да се открои от останалите сгради  в оживения търговски район, както и да отрази високата прецизност на часовниците Rolex.

Панелите от варовик, прикрепени към екстериора на сградата, са оформени така, че да повтарят формите и текстурите на часовниците на марката.

Според основателя на Partisans, Джоузефсън материалът е избран заради луксозния му вид и дълготрайност: „Камъкът е наследство на бъдещето, той преживява ренесанс.“

Partisans

Панелите продължават геометрията на съществуващите характеристики на сградата, като например здравите вертикални стълбове, но преминават в по-меки форми, които се извиват около големите прозорци и над входната тента.

„Всеки каменен отсек е изрязан според измерванията, намерени чрез 3D сканиране на съществуващата сграда“, казва дизайнерът на Partisans Ян Пика-Лимбасеану.

В каменната зидария са вградени ниши, където е разположено осветлението, което през нощта облива извитите форми, но според Пика-Лимбасеану най-сложни за изпълнение са били връзките между камъка и стъклото.

„Детайлите на прозорците трябваше да отговарят на много високи изисквания“, казва той. „Трябваше не само да пасват на каменната зидария на определени места с точност до четвърт инч, но и да позволяват лесна поддръжка и правилна енергийна ефективност.“

Partisans

Тедески прилага уменията си за компютърно проектиране, за да създаде алгоритъм за параметричните композиции, гравирани във варовика по източната фасада. Тези форми следват геометрията на гравюрите, които се виждат върху циферблатите на часовниците.

В интериора на магазина е използван още много камък, чийто кремав тон контрастира с облицовката и мебелите от тъмен орех.

Тъмнозелените седалки са съчетани със стъклената стена с логото на Rolex, която отделя основния етаж на магазина от по-дискретната зона за отдих, скрита зад него.

Снимки: Doublespace Photography

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: