Изумителен дървен небостъргач без нито един пирон

durven nebosturgach

Hanok Tower е сложен дървен небостъргач, вдъхновен от традиционните корейски къщи. Проектът променя един традиционен способ за изграждане на сграда, за да отговори на една от най-взискателните днешни архитектурни типологии – тази на небостъргача. Неговата уникална комбинация от обикновени форми и напредничави строителни технологии донесе на проекта първа награда от тазгодишния конкурс eVolo Skyscraper.

durven nebosturgach

Архитект Йонг Лий Джу почерпил вдъхновение от традиционните корейски къщи и гъвкавостта на народната архитектура, докато проектирал Hanok Tower. Откритата дървена структура, която обикновено се използва за едноетажни жилища, е приложена при проектирането на високо строителство, като спомага за това да се контролира количеството на наличната слънчева светлина.

Дървени връзки, наречени „Гагу“, са използвани под главната система от греди, където колоната среща отговаря гредата и трегера, елиминирайки необходимостта от каквито  и да е допълнителни части, като например пирони. Дизайнът е разработен с помощта на съвременен софтуер, който оптимизира традиционните строителни техники.

Източник: greentech.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: