pixel

Изтича забраната за строежи край брега

chernomorie

Отново заплаха пред българското Черноморие. След като преди година Народното събрание гласува мораториум за продажби и строежи в земите край брега, сега забраната изтича.

За кокошка няма прошка, за милиони няма закони. Така Колю Желязков разказва как изкопал кладенец край морето и го санкционирали. В същото време в най-апетитните кътчета по морето никнат палати, а наказани няма.

Инвестиционният бум през годините не пожали Камчийските пясъци, околностите на Карадере, уникалните пясъчни дюни по цялото Черноморие. Знайни и незнайни предприемачи се домогнаха до най-девствените плажове чрез спорни заменки на смешни цени. След поредица скандални случаи през миналата година недоволството на природозащитниците изригна по улиците, а Народното събрание се принуди да гласува мораториум. Забраната за разпоредителните сделки и строителството по морето беше със срок 1 година. Тя изтече.

Държавните земи край брега са около 30 хиляди хектара. На практика тези имоти биха могли да преминат в ръцете на инвеститори.

Неслучайно забраната беше предвидена за 1 година. През това време държавата трябваше да организира създаването на Националния парк „Българско Черноморие“. Засега обаче това намерение удря на камък.

Територията на парка е около 50 хиляди хектара. Тоест по тези сметки само за охрана ще са необходими над 30 души. С всичко останало годишната издръжка на защитената територия ще възлиза на над 1 милион лева. Срещу създаването на парка скочиха и от морските общини, тъй като това щяло да убие бизнеса.

В предизборния хаос никой не се наема да отговори кой и как ще опази природата по морето, съобщи Нова телевизия.

Източник: cross.bg

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: