Изолацията на панелните блокове ще е само 8 сантиметра

sanirane

Топлоизолацията на панелните блокове, която ще се положи по националната програма, ще е само 8 сантиметра, а дограмата ще е с двоен стъклопакет. Това са нормативите за постигане на най-ниския енергиен клас С, който е заложен в програмата.

„Само с 15 до 20% по-голяма инвестиция би се постигнало над 40% енергийно спестяване за разлика от целите, които се опитва да постигне програмата“, са написали във възражение до регионалното министерство от Института за нулевоенергийни сгради. Документът е подписан от няколко водещи у нас инженери и архитекти, членове на института. Според тях само с допълнителен раздход от около 7 лева на квадратен метър би се постигнал по-висок енергиен клас. За целта облаче топлоизолационното покритие по фасадата трябва да е 15 сантиметра и 20 сантиметра по покривите, а дограмата трябва да е с троен стъклопакет, съобщават .

„При плитко и недостатъчно ефективно саниране е възможно след 8-10 години сметките за отопление на хората в тези блокове да са отново същите като сега, като се отчита нарастването на цените на енергия в бъдеще“, са написали специалистите във възражението си. Според тях техническия модел, който е създаден за санирането, вече е морално остарял. От регионалното министерство имат още седмица да обсъдят предложението на института, преди програмата да бъде приета окончателно. Недоволни от програмата са и асансьорните фирми.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: