pixel

Ремонтират опасния язовир ”Тополово 2”

iazovir topolovo

Община Асеновград започва авариен ремонт на стените и преливника на опасния язовир „Тополово 2“, съобщи БНР. Кметът Емил Караиванов уточни, че от много време не работи и вътрешният изпускател на съоръжението.

За цялостното укрепване на водоема са необходими 600 хиляди лева. Община Асеновград обаче разполага с 260 хиляди лева, които ще бъдат вложени само в най-неотложните ремонтни дейности.

Средствата са отпуснати от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане за спешен ремонт на опасните язовири „Тополово 1” и „Тополово 2”. Те ще отидат само за ремонта на втория водоем, тъй като първият е изведен от експлоатация.

Пловдивският областен управител Здравко Димитров назначи две междуведомствени комисии, които трябва да извършат проверка на техническото и експлоатационното състояние на потенциално опасните водни обекти, проводимостта на речните корита и състоянието на ВиК съоръженията.

На територията на Пловдивска област има 240 язовира, при 38 от тях са установени технически и технологични неизправности при есенните проверки. Въпреки че нямат технически проблеми, някои язовири се водят потенциално опасни заради близостта им до населени места.

В момента всички са с ниско ниво на завиряване, непрекъснато се следи нивото на водите, като при необходимост се извършва контролирано изпускане.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: