pixel

Измерване на въглеродните емисии на ниво материали

Apoprojekt

Строителната компания Apoprojekt е първата компания за строителство и недвижими имоти, която разработва инструмент за измерване на емисиите на CO2 на ниво материали.

Реновирането вместо ново строителство е тенденцията също и поради климатични причини. Но колко по-добре е трансформирането на съществуващи сгради, отколкото разрушаването и изграждането на нови? Фирма Apoprojekt проучва този въпрос.

Един от отговорите на този въпрос е: това зависи до голяма степен от избора на материал. Немският пазарен лидер в областта на оборудване на помещения на наематели е разработил инструмент за отчитане на емисиите на CO2 на различните строителни материали и на материали, използвани при вътрешното обзавеждане. Това означава, че клиентите могат не само да избират въз основа на характеристики като качество, дизайн и цена, но и да вземат предвид въздействието на съответния материал върху климата – и по този начин да намалят емисиите с до 50%, обещават от Apoprojekt.

В допълнение към характеристиките на сградата и самата строителна дейност, използваните материали също допринасят за сметката на емисиите. С нашето ново измерване вече имаме възможност да разкрием (скрити) емисии на CO2 при строителните материали и тези, използвани в интериорния дизайн, и да покажем по-щадящи климата алтернативи, като например устойчиви подови настилки. Инструментът дава възможност на клиентите да подобрят въглеродния си отпечатък с прости средства. Благодарение на изчисленията Apoprojekt вече може да определи индивидуално за всеки проект колко CO2 на квадратен метър се дължи на основните дейности по изграждане на тавани, подови настилки, врати, стъклени прегради, сухо строителство и демонтаж. По този начин могат да се идентифицират най-големите източници на емисии и заедно с интериорните дизайнери на компанията да се намерят значително по-устойчиви алтернативи.

Снимка: Apoprojekt

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: