pixel

Изкупуват земи за газовата връзка с Гърция

gaz

От началото на 2015 г. започва изкупуването на земи за изграждането на българо-гръцката газова връзка „Ай Си Джи Би“ (ICGB).

Проектът е най-реалистичната алтернатива, която може да замени „Южен поток“. „От газовите проекти в региона само за IGB има осигурени 1 млрд. куб. метра годишно азербайджански газ от находището „Шах Дениз 2″ от 2019 г.

Газопроводът ще позволи осъществяване на газови доставки за България и съседните ни страни от терминала за втечнен газ до Атина и планирания бъдещ такъв на Северното гръцко егейско крайбрежие, близо до входа на IGB“, обясниха от министерството на икономиката. Газопроводът ще бъде част от т.нар. „вертикален газопровод“ от Гърция през България до Румъния.

„България подкрепя изграждането на вертикалния газопровод и ако той бъде построен, ще може да задоволи изцяло нуждите на страната от природен газ“, коментира пред журналисти в четвъртък изп. директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

По думите му страната ни потребява все по-малко синьо гориво и за 2014 г. необходимите количества са били едва 2 млрд. куб. м. За сравнение преди икономическата криза потреблението надхвърляше 3 млрд. куб. м годишно, съобщиха пред „Труд“ от министерството на енергетиката.

България участва в газопровода с Българския енергиен холдинг (БЕХ), който държи 50% от компанията оператор „Ай Си Джи Би“. Останалите 50% се държат от гръцката ДЕПА и италианската „Едисън“. Цената на съоръжението се изчислява на 160 млн. Евро, като през 2011 г. Европейският съюз беше готов да отпусне 45 млн. от сумата по проекта. Парите обаче бяха изпуснати заради забавянето на тръбата, която трябваше да бъде пусната в експлоатация в края на 2014 г.

Връзката е с дължина 182 км, от които 151 км на територията на България и 31 км на територията на Гърция. Капацитетът на тръбата ще бъде 3 млрд. куб. метра, а ако се построи и компресорна станция – 5 млрд. За сравнение очакваният капацитет на „Южен поток“ беше 63 млрд. куб. м.

Свързването към националната мрежа на българо-гръцката връзка ще струва 9,6 млн. лева по изчисления на държавната „Булгартрансгаз“.

Към момента проектът има приета Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). От министерството на енергетиката обясниха, че приключват дейностите по приемане на подробния устройствен план и се финализира техническият проект, .

„Очакваме от акционерите в IGB да вземат окончателното инвестиционно решение (FID) за изграждане на IGB в началото на 2015 г., като строителството на интерконектора започне през 2015 г. и влезе в експлоатация в края на 2016 г. или първата половина на 2017 г.“, обясниха още от ведомството на Теменужка Петкова.

От министерството на енергетиката обясниха също така, че разчитат много на местния добив като алтернатива на проваления „Южен поток“ и че България има договор за транзит с Русия до 2030 г.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: