pixel

Изключват ВЕИ централи, браншът готов да се обърне към съда

фотоволтаични

Източник: greentech.bg

Въпреки протестите на ВЕИ сектора, огласеното наскоро изключване на ВЕИ централи вече се случва и ВЕИ секторът е категоричен, че ще се обърне към съда за решаване на спора, тъй като за момента няма доказан риск за електроенергийната система. Новината дойде от БФА след вчерашната й пресконференция съвместно с Асоциация на производителите на екологична енергия и Българска соларна асоциация.

„Стана ясно, че изключването от мрежата от днес (3 април – б.а.) вече факт и в Южна България има централи с ограничено производство на електроенергия. Неизяснено обаче остава на каква основа е направено това изключване и по какъв начин ВЕИ централите могат да нарушат сигурността на системата в дъждовен ден като днешния. …Тези мерки със сигурност ще бъдат оспорени пред съда от ВЕИ производителите, тъй като изключване от електроенергийната система на определени централи може да се случи единствено, ако има риск за системата, който на този етап не е доказан“.

Една от важните мерки за енергетиката, определени от новия министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, бе изколчването на ВЕИ централи, които работят в разрез със закона. В тази връзка от Българска фотоволтаична асоциация побързаха да отбележат преди дни, че законност е нужна, но не и безраборно изключване на ВЕИ мощности. „БФА подкрепя обявените от министър Асен Василев тези за законност в енергийния сектор. Считаме, че ако има случаи на неспазени регулаторни изисквания, следва да бъдат предприети съответните санкции. Това обаче трябва да става по ясни правила и критерии. В тази връзка ВЕИ производителите не приемат да бъдат санкционирани с безконтролно изключване от мрежата“. Става дума ВЕИ централи, които в продължение на 9 месеца са работили в нарушение на закона – без предаване на данни в реално време за произведеното електричество към електроразпределителните дружества.

Дали такъв е случаят с вече изключената ВЕИ централа в Южна България обаче не е сигурно. Според предварителна информация, решението за спиране е дошло не от министерството, а от ЕСО, и е свързано с твърдението, че ВЕИ „застрашават баланса на енергийната система на страната“.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: