pixel

Изгражда се нова пожарна в София

пожарна

Източник: dnevnik.bg

Столичната община е създала  оперативен център за управление и координация на извънредни ситуации, а до края на февруари започва изграждане на нова пожарна в София. Очаква се тя да бъде готова до една година.

Тази информация изнесе столичният кмет Йорданка Фандъкова на дискусия на тема „Стратегия за доброволците за защита при пожари и бедствия – предизвикателства и перспективи“. В  доброволната структура в София засега влизат  44 души, но продължава набирането на доброволци, а общината е създала център за обучение.

В рамките на цялата страна до края на годината ще бъдат обучени около 2000 души доброволци, които да могат да реагират за защита при бедствия и пожари, а до 2014 г. броят им ще бъде 4000.  В момента са обучавани 820 души. Данните съобщи  вътрешният министър Цветан Цветанов по време на дискусията.

Цветанов даде пример за приноса на доброволците при големия пожар на „Бистришко бранище“ на Витоша, където ситуацията е била много тежка заради непроходимостта на терена.

По думите му за първи път у нас е имало изключително голяма гражданска активност при пожара на резервата „Бистришко бранище“ във Витоша. При него ситуацията е била изключително тежка, мястото за гасене е било почти непроходимо. Според зам.-директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ старши комисар Асен Игнатов под обучение на доброволци трябва да разбираме не просто подпомагане на специализираните екипи, а  действия по гасене на пожари и участие в спасителни операции. Затова се изготвя стратегия специално за доброволците за защита при пожари и бедствия.

Направени са промени в наредбите към Закона за защита при бедствия. Те предвиждат при определяне на числеността на доброволците за съответната община, за които държавата заплаща  чрез делегираните бюджети, освен броя на жителите да се отчита и отдалечеността на населените места от  единната спасителна система. Увеличава се от 10 на 20 дни годишно и периодът, за който ще бъде заплащано на доброволците за участие в дейности по защита при бедствия и аварии.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: