pixel

Изборът на местни материали показва устойчивост

GRAAM Architekten

Френското архитектурно бюро GRAAM Architecture строи в Дижон изцяло върху и от дърво: за централата на банката Caisse d’Épargne Bourgogne Franche-Comté проектантите разработват дървена сграда от възобновяем природен материал, която привлича вниманието с мощен външен скелет зад стъклена фасада. Изборът на местен материал има за цел да подкрепи устойчивостта и в същото време да изрази екологичния ангажимент на регионалната кредитна институция.

Новата централа на банката се намира в ZAC Valmy, бизнес парк в северната част на Дижон. Тя се състои от триетажна основна постройка и четириетажна кула. Само входното ниво и подовите плочи – изработени от бетон – се отличават от останалата част на сградата с дървен скелет.

Сред инвестициите на банката, наред с друго, са и гори в Бургундия, Източна Франция. Поради тази причина тя иска да получи и като клиент нова сграда, изработена от дърво. Подобно на отворена книга, постройката трябва да дава представа за конструкцията си и да бъде устойчив модел за подражание, вдъхновяващ други местни компании. Вдъхновение за това начинание е почерпено и от старите къщи в историческия център на Дижон. С все по-широкото използване на стоманобетон, традиционният някога метод на строителство все повече отива на заден план. Заедно с това се забравят и начина на работа и ноу-хауто за местния дървен ресурс.

GRAAM Architekten

Това поражда идеята за комбиниране на носещата конструкция и дизайна на сградата и изграждане на многопластова дървена рамкова конструкция. Резултатът е структура, която не само изобразява разпределението на силите навън, но също така, според архитектите, показва разделянето между статичните и динамичните елементи на фасадата. Дървена рамка с осова мрежа от 2,7 метра служи като първи и най-вътрешен слой. Пред стенните модули е поставен външен скелет от залепен ламиниран дървен материал. Пресечени по диагонал, мощните греди позволяват разпределението на товара и в същото време представляват подструктурата за най-външния слой: прозрачната стъклена обвивка.

Външното остъкляване е окачено на най-горните греди и е свързано директно с фасадата чрез метални подпори. Според проектантския екип то образува биоклиматична мембрана със задна вентилация и предпазва фасадата от атмосферните влияния. Освен това стъклената обвивка деликатно отразява околната среда и позволява на сградата да се слее с нея. От съображения за противопожарна защита два етажа от сградната обвивка са обединени в една секция. Кръстосано ламинираният дървен материал е използван изключително пестеливо: CLT панелите са абсолютно необходими само за укрепване на две места – стените на носещото ядро и централните зони за достъп. Не само при материалите, но и при изпълнението е обърнато внимание на регионалността –  възложени са поръчки само на местни строителни фирми, партньори и търговци.

GRAAM Architekten

GRAAM Architekten използва общо 2580 м³ дървесина и спестява също толкова тона CO2. В допълнение към положителния ефект върху околната среда, естественият строителен материал има благоприятен ефект и върху времето за строителство и впечатлява с високото качество на изпълнение.

От конструкцията до интериорния дизайн, устойчивият материал напомня за дългата традиция на дървено строителство в региона и хармонично интегрира новото седалище на Caisse d’Épargne Bourgogne Franche-Comté в северната част на бургундската столица.

Снимки: Nicolas Waltefaugle

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: