pixel

Инвестициите в имоти в периферията на Европа

imot 12

Източник: https://www.investor.bg

Международните играчи са доминирали на периферните пазари на инвестиции в Европа през първата половина на 2013 г., като на тях се падат 60% от всички сделки в Италия, Испания и Ирландия, сочат данни компанията за недвижими имоти Savills, цитирани от онлайн изданието Property EU.

За сравнение през 2012 г. делът им е бил 40%. На годишна база в Италия увеличението на инвестициите за първото полугодие е с 10%, в Испания – с 51%, а в Ирландия – с над 300%. Като цяло стойността на инвестициите в 12-те държави, включени в проучването, е достигнала малко под 50 млрд. евро или с 3% над нивата преди година.
 „Трансграничните инвеститори все по-често търсят инвестиции на периферните пазари, където корекцията на цените предлага привлекателни възможности за доходност на фона на постепенното подобрение на икономиките“, коментира Ери Мицустергиу от Savills.
Недостигът на първокласни търговски центрове води до по-свити обеми на инвестициите в търговски имоти (-11% на годишна база), докато при промишлените имоти е налице ръст с 22%. Офисите продължават да са най-търсеният вид активи, като на тях се падат 51% от инвестициите през първите шест месеца на 2013 г.
„Очакваме оборотът на инвестициите до края на годината да е равен или малко под този през 2012 г., когато той бе 110 млрд. долара“, отбелязва Маркус Лемли, друг представител на компанията.
По отношение на доходността разликата между основните и периферните пазари се стеснява основно поради компресията в Ирландия. Средната доходност от районите, включени в изследването, възлиза на 5,3% за централните бизнес райони, 5,9% за първокласните офис центрове и 7,5% за първокласните логистични обекти.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: