pixel

Инвестират 100 млн. лв. за бургаския Океанариум

Океанариум

Източник: dir.bg

100 милиона лева инвестиция ще направи в Бургас Научно-производствено обединение „Мостовик“ с построяването на бургаския Океанариум.

Днес бе подписан концесионният договор за изграждане и експлоатация на парка между кмета на общината Димитър Николов и генералния директор на руската компания Олег Шишов, предаде БГНЕС.

Строителството трябва да започне през септември, а месец по-рано, проектът да бъде представен на обществено обсъждане в Бургас.

Първият етап ще е изграждането на аквапарк за целогодишно ползване, разказа Олег Шишов.

„След това ще започне строежът на океанариума и делфинариума. За някои от видовете ще се ползва черноморска вода, но за други ще трябва такава с по-висока соленост или питейна“, разкри кметът Николов.

Инвеститорът е поел ангажимент до 5 години да е приключил със строежа и да е въвел парка в експлоатация.

Бургаското съоръжение ще е уникално, няма да прилича на другите, които сме изграждали, добави Олег Шишов.

Очакваните посетители годишно да са около един милион. Паркът ще е и научно-образователен комплекс, не само развлекателен. Концесията на 117 дка в парк „Езеро“ е за 35 години.

Научно-производствено обединение „Мостовик“ от град Омск има опит в изграждането на подобни съоръжения в Русия, Беларус, Казахстан и на други места по света. Компанията строи олимпийски съоръжения в Сочи, завършва океанариум във Владивосток.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: