pixel

Hitachi разкрива тайната на системата TRIAS

багер

Източник: vestnikstroitel.bg

На 6 хил. кв. м площ на изложението „Баума 2013“ в Мюнхен от 15 до 21 април Hitachi ще представи няколко нови багера от средния клас Zaxis-5. Моделите от ZX210LC-5 до ZX350LC-5 споделят една и съща уникална хидравлична технология, известна като TRIAS. Новата система е разработена за по-нисък разход на гориво и може да намали необходимите средства на собственика, като същевременно се запазят високите нива на производителност.

Първоначалната цел за 20-тонния Zaxis-5 (ZX210LC-5) бе да се намали разходът на гориво с 20%. Междувременно обаче експертите на Hitachi успяваха да го редуцират до 25%. Единственият начин за постигането на това, като същевременно се запази и скоростта на машината, е бил да се намали загубата на налягане в хидравличната система.

TRIAS е проектирана с три помпи, които се използват за коригиране дебита на хидравличното масло и контрол на вентилите, който представлява хидравличен кръг за ефективно разделяне на маслото във всеки задвижващ механизъм. Специалистите от компанията многократно са експериментирали с тези компоненти, докато намерят най-добрата точка за управление. Според тях загубата на налягане е станала по-малка и възможността за контрол също е подобрена.

Комбинацията от трипомпената система и клапан за контрол е ключът към новата TRIAS. Експертите я представят като части от човешкото тяло. Помпата ще бъде сърцето, а контролният клапан ще е мозъкът. Те подчертават, че без него няма как системата да има предимство пред старата.

Тази технология е уникална за строителната техника и прави средния клас багери Zaxis-5 номер едно при продажбите. Експертите от Hitachi отдават голямо значение на управлението за функционирането на съвременната строителна техника.

След като започна производството на багери от средния клас Zaxis-5 в Европа, компанията ще продължи своите изследвания, за да направи допълнителни подобрения при следващата серия. Ще се търси още по-голямо намаляване загубата на налягане в хидравличната система и подобряване ефективността на компонентите.

Един от новите модели, който ще бъде представен на изложението в Германия, е ZX290LC-5 (31 тона). Както всички, и той е проектиран специално, за да отговаря на изискванията на европейските потребители, и включва полезни функции, производителност, гъвкавост, комфорт и безопасност, както и лесна поддръжка.

Hitachi има за цел да сведе до минимум въздействието на своите строителни машини върху околната среда, но все пак признава необходимостта на клиентите от ефективност. ZX290LC-5 има екологични характеристики, които не само подчертават неговата устойчивост, но също така помагат за ефективно изпълнение на проекти в сложна градска среда, като например за пътно строителство.

Мощното ново поколение двигатели Isuzu Stage IIIB осигурява по-висока производителност с по-голяма горивна ефективност.

ZX290LC-5 може да работи по-бързо, с по-нисък разход на гориво в сравнение с предходния клас Zaxis-3 с хидравлична система Hitachi TRIAS. Багерът е снабден и с подсилена ходова част и укрепване на предния запор за допълнителна издръжливост в тежки условия на труд.

ROPS херметичната кабина на новия модел е проектирана, за да се повиши безопасността на работното място. Това предот­вратява проникването на прах и ще защити оператора в малко вероятния случай на преобръщане на машината. Вътре в кабината удобството е гарантирано благодарение на лесен за употреба контролен панел, пневматично окачване, седалки, разширяване за краката и видимост във всички посоки.

За да се намали времето за ежедневна поддръжка, ZX290LC-5 е проектиран с няколко лесни решения. Той е дело на екип от 200 инженери и е създаден в дизайнерския център на Hitachi Construction Machinery Co. Ltd (HCM) в Япония.

Багерът ZX250LC-5 (26 тона) е вдъхновен от обратната връзка, която компанията е получила от собствениците и операторите на строителни машини в цяла Европа. Затова той е разработен с различни функции, които отговарят на нуждите на клиентите.

При него е постигнат баланс между мощност и устойчивост, т.е. той е разработен в съответствие с най-новите регулации на ЕС за стандарти на емисии, но без компромис по отношение на ефективността. Той спестява разхода на гориво и намалява нивата на шума, емисиите отработени газове и CO2.

С подобрена видимост операторът може да работи в безопасност и комфорт на най-натоварените строителни обекти. Благодарение на камерата за обратно виждане сляпото петно се намалява до минимум за водача.

Zaxis-5, ZX250LC-5 има няколко функции за лесна поддръжка. Те включват широк спектър от полезна техническа информация, като например състоянието на машината и настройките за гледане на многофункционалния LCD монитор, както и лесен достъп за подмяна на консумативите.

В Мюнхен ще бъде представен и ZX170W-5 (18 тона) колесен багер. Той е разработен с няколко иновативни функции, за да отговаря на нуждите на собствениците на машини и оператори в цяла Европа. Машината е висококачествена и ефективна и може да работи при трудни условия.

Универсалността на новия Zaxis-5 колесен багер за различните приложения е породена от нова система за закрепване. Той е по-ефективен в сравнение с предходния Zaxis-3. Товароподемността на машината е увеличена. Благодарение на функцията за автоматично усилване на мощността е разширен капацитетът за преместване на тежки товари.

ZX170W-5 е проектиран с просторна кабина, за да се даде възможност на оператора да работи в комфорт и безопасност. На „Баума 2013“ ще се представи и новият ZX140W-5 колесен багер. Той е ефективна машина, която може да работи при трудни условия.

Предлага гъвкавост и има различни приложения. За разлика от преходния модел товароподемността на тази машина е повишена от функцията за автоматично усилване на мощността. Както и за ZX170W-5, е проектирана просторна кабина. Hitachi ще представи също ZW250-5 (21 тона) челен товарач.

Подобренията са направени след получаване на обратна връзка от европейските потребители. Машината предлага изключително ниво на удобство, отлична производителност, високи технологии, както и набор от функции за повишена устойчивост, сигурност и лесна поддръжка.

Комфортът на операторите е едно от най-важните съображения за дизайн на новата гама челен товарач ZW250-5. Кабината е по-просторна от тази на предишния модел, защото седалката може да се плъзне още по-назад, осигурявайки повече място за краката. Звукоизолацията е подобрена и намалява нивата на шума.

Челен товарач ZW250-5 е създаден в съответствие с регламентите на ЕС за стандарти за емисии, но не за сметка на производителността. Той разполага със 7,8-литров двигател с водно охлаждане, който дава възможност за мощно копаене, впечатляваща скорост на пътуване и намален разход на гориво. Лесен е за маневриране, което също води до по-високи нива на производителност.

Има два режима на работа. При стандартния оборотите на двигателя се контролират и така скоростта се повишава гладко по време на натоварване. Разходът на гориво е намален с до 10%. Новият ZW220-5 челен товарач е другата изненада на изложението.

Осигуряването на комфорт е било едно от най-важните съображения при неговия дизайн – кабината е по-просторна, климатичната система регулира температурата вътре, а звукоизолацията намалява нивата на шума от околната среда.

Опцията за автоматично изключване на двигателя предотвратява загубата на гориво. Машината има и филтър за улавяне на замърсителите на въздуха.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: