pixel

Green Globes – по-гъвкав стандарт за сертификация на зелените сгради

зелена енергия

Източник: greentech.bg

Дългогодишният стандарт за изграждане на екологични и енергийно ефективни сгради – LEED сертификатът – вече не е единственият вариант за сертификация е „зеления“ строителен бизнес.

Сертификация по стандарта на Американския съвет за зелено строителство LEED отдавна е шампион що се касае до доказателствата, че дадена сграда е преминала строги тестове за енергийна ефективност и екологични качества. Но по-малко известният сертификат Green Globes се очертава като по-евтин и по-гъвкав начин да се докаже, че дадена сграда е постигнала максимума по отношение на енергийната си ефективност.

Колежът Валенсия в Орландо, Флорида, има няколко сгради, сертифицирани по LEED (съкращението означава „Лидерство в енергийния и екологичен дизайн“), но мигрира към Green Globes за най-новата си постройка „Лейк Нона“ в югоизточната част на Орландо.

„Бих казал, че Green Globes определено е по-гъвкава система. Работи се директно с оценителя, така че ако имаш въпроси, можеш да вземеш телефона и да получиш отговори. Не е нужно да чакаш един месец за отговор“, казва Джони Лохрум, архитект на офиса на SchenkelShultz Architecture в Орландо.

Лохрум има опит с LEED, както и Green Globe сертификати. Той е работил по Лейк Нона“ на колежа Валенсия, спечелила три „Зелени глобуса“ – постижение, сравнимо с получаване на високо ниво LEED сертификат.

Тези сертификати са привлекателни за разработчиците и собствениците на сгради, тъй като могат да получат данъчни облекчения и по-добро позициониране на имота при продажбите и на лизинговите пазари. В продължение на почти 15 години Съветът на САЩ за зелено строителство поддържа програмата LEED, която определени екологични стандарти в строителството. Green Globes междувременно се развива в Канада от 1996 г. насам.

Разположен на 23 дка площ непосредствена близост до Лейк Нона, колежът Валенсия има основна сграда, която включва класни стаи, студентски помещения, книжарница, библиотека, кафене, офиси, апартамент за декана и лаборатории.

„Най-обичаното нещо от всички студенти и служители е дневната светлина”, каза Дебора Грийн, директор по устойчивост във Валенсия. „Всички вътрешни пространства има лице с прозорци…. Много е светло и то с естествена светлина.“

Прозорците са изолирани и имат нискоемисийно покритие. Те имат и интериорни сенници и външни засенчващи устройства. Други характеристики включват високоефективни охладители, отопление, вентилация и климатизация; кула за пречистване на водата, малоструйни тоалетни казанчета. Повечето от строителните отпадъци са рециклирани, а някои части на сградата са построени от рециклирани материали.

Устойчивите функции не са свързани само с ефективността, когато става дума за Green Globes. Процесът на сертифициране коства разходи, които са около половината от това, което се плаща за LEED. През 2008 г. LEED регистрацията е струвала около 900-3000 щ.д., а сертифицирането от 1875 до 20 000 диолара. Green При Globes самооценката струва 500 долара, а сертифицирането се движи от 3 000 до 6 000 долара.

Но разходите не са  основната причина Валенсия да премине от LEED към „зеления глобус“. В колежа решили да използват система за биполярно йонизационно третиране на въздуха в затворените помещения с надеждата за намаляване на количеството енергия, необходима да се охлажда и изсушава вътрешността. LEED не признава третирането чрез йонизация.

За да се синдромът на сградната болест, LEED задължава строителите в сградата да може да се вкарва чист въздух отвън. При горещ и влажен климат като този във Флорида обаче това означава да се вкарат допълнителна влажност и топлина, тоест климатизацията ще трябва да работи и харчи повече.

С йонизационното третиране въздухът в закритите помещения се третира с висок стандарт филтриращи системи, които сериозно прочистват въздуха. В крайна сметка, става дума за разход на по-малко енергия.

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: