pixel

Граждански протест в столичния квартал ”Манастирски ливади”

manastirski livadi

Жителите на столичния квартал „Манастирски ливади-изток“ ще блокират с жива верига бул. „Тодор Каблешков” на 13 март. Протестът е от 10:00 на кръстовището му с ул. „Боянски водопад”, съобщиха организаторите от Инициативен комитет „Манастирски ливади – изток”.

Акцията е в подкрепа на внесената в столична община подписка, с над 1000 подписа от жителите и работещите в квартала, с искане за незабавно издаване на Заповед за провеждане на обществено обсъждане на задание за Подробен устройствен план и последващото му изготвяне и приемане. Жителите на „Манастирски ливади” настояват също така до приемането на плана да бъде наложен мораториум върху новото строителство в квартала с изключение на улици, пешеходни пространства, подземна инфраструктура и комуникации.

„Възмутени сме от пасивността, неадекватността и мудността, които Столична община демонстрира по отношение на разрешаване на проблемите със застрояването на кварталите „Манастирски ливади-Изток“ и „Манастирски ливади-Запад“: проблеми, за които се говори още от края на строителния бум през 2009 г.“, отбелязват в подписката протестиращите софиянци.

Въпреки множеството сигнали и жалби, подадени до момента, както до Столична голяма община, така и до община „Триадица“, повече от три месеца няма решение по нито едно от основните искания, поставени публично в началото на декември миналата година от жителите на квартала, когато заради поредните две новостроящи се сгради бе отрязан единственият наличен до момента безопасен пешеходен подстъп до “манастирски ливади-изток”,  съобщава dir.bg.

„От декември досега три пъти бяха отлагани сроковете за отварянето на пътеката, по която стигахме бързо и безопасно до бул. „Каблешков“. В същото време общината не предприе никакви мерки за осигуряване на някакъв друг, алтернативен и безопасен пешеходен маршрут, нито пък за обезопасяване на улиците, които сме принудени да „споделяме“ с автомобилния трафик в квартала и тежката строителна техника и които нямат изградени тротоари“, недоволстват хората на квартала.

„Повече няма да бъдем заложници на съмнителни схеми и частни интереси. Протестът ни в неделя е само началото, имаме готовност периодично да затваряме ключови кръстовища на големи булеварди в района, докато исканията ни не бъдат удовлетворени“, категорични са те.

Строители.бг

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: