pixel

Градско земеделие в Торонто: Хмел и лимонова мащерка от покрива за крафт бира

ZinCo

„Пресните съставки са по-вкусни“ е водещият принцип на движението „от фермата до масата“ и няма нищо по-очевидно от това да използвате собствения си покрив за отглеждане на билки, зеленчуци или дори хмел. Avling Kitchen and Brewery в Торонто доказва това със своята градина на покрива с площ 400 кв. м, която осигурява разнообразни съставки за собствената си пивоварна и гастрономия. Системата на ZinCo Urban Farming гарантира, че всичко расте оптимално на покрива: отличен пример за местна и устойчива кръгова икономика.

Планираният зелен покрив изисква прецизни конструктивни изчисления, както и подовото сечение за височината на помещението. Самият покрив се състои от дървена конструкция, която е изолирана с каменна вата и устойчива на корени покривна хидроизолация.

За да може да се използва двупроцентовият наклон на покрива като площ за отглеждане на култури, е необходима системна конструкция, адаптирана към съответните култури. Тя е доставена от ZinCo и нейното канадско дъщерно дружество ZinCo Canada Inc.

Структурата на системата ZinCo се нарича Urban Farming и предлага идеални условия за земеделие на покрива. Въпреки че достъпът до покрива е ограничен поради структурата, Ginkgo Sustainability Inc. успява да завърши цялата работа по озеленяването в рамките на две седмици.

Изграждането на системата започва с фолиото за защита на корените WSF 40 и защитното покритие SSM 45. След това е поставен дренажният и водозадържащ елемент Floradrain FD 40 с височина 40 мм като основа на многослойната конструкция. Той съхранява дъждовната вода в горните си корита и безопасно отвежда излишната вода към улуците благодарение на системата от канали под него.

ZinCo

Този водно-въздушен баланс е от решаващо значение за трайното установяване на растенията. Следва филтърът на системата TG, който предотвратява отмиването на фини частици от субстрата, както и допълнителен слой геомрежа за защита срещу пробиване с лопата. В повечето райони действителният слой на субстрата е висок около 20 см, така че нетърпеливите градинари могат бързо да достигнат с инструментите си до дренажния слой.

В средата на покрива има права пътека, чиито бетонни плочи са положени върху чакъл и са отделени от зоните за засаждане с ъглови прегради. Теглото на субстрата поддържа разделителните профили на място. От двете страни, към ръба на покрива, са оформени повдигнати лехи с дървени бордюри с височина приблизително 60 см, в които намират достатъчно място дори растенията с по-дълбоки корени.

Целта на Avling Kitchen and Brewery е устойчиво биологично земеделие с голямо разнообразие от местни растения. Те включват билки, зеленчуци, зърнени култури и, разбира се, хмел. Понастоящем Avling Kitchen and Brewery е и партньор в изследванията на ZinCo Canada Inc. за получаване на данни за подобряване на почвата чрез използване на субстрати от FLL на покривите за градско земеделие. Това партньорство е първото по рода си в Канада и ще даде задълбочен поглед върху науката за земеделието на покривите и възможностите, които то предлага в гъсто населените градски райони.

Снимки: ZinCo

Строители Бг

Строители Бг е електронно издание, специализирано в областта на строителството. Специализираните статии разглеждат всички етапи от строителния процес и активните участници в него. Цел на изданието е да запознае читателите със спецификите на отделните процеси и да ги улесни в тяхната дейност. Предлагаме набор от професионални статии, категоризирани по раздели, където можете да прочетете за спецификите на отделните продукти и системи, представени в тях от водещите фирми в бранша.

Прочетете също: